Vlad Logigan, actor: „Teatrele din București au cea mai mică finanțare din ultimii 20 de ani“
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-logigan-actor-teatrele-din-bucuresti-au-cea-mai-mica-finantare-din-ultimii-20-de-ani/

„Cineva spune că se închide Teatrul Metropolis. Primarul a transmis că e fake news şi că de fapt vrea să reducă risipa. Ceea ce el numeşte risipă, este, în fapt, subfinanţare. Cultura, teatrul, nu-şi mai permit să caute, să exploreze, să se dezvolte. Teatrele din Bucureşti au cea mai mică finanţare din ultimii 20 de ani“, scrie actorul Vlad Logigan, pe pagina sa de Facebook.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 aprilie 2022

„Curând vom face spectacole cu o masă și un scaun, aceeași masă și același scaun în toate spectacolele, și fără costume. Din cauza subfinanțării, multe teatre de stat au început să renunțe la colaborările cu actorii tineri (nu mă includ la tineri) și cu actorii independenți. Deci la revedere generației care vine. Vă înecați? Înotați cum puteți. Ce să le spun studenților mei de la actorie când mă întreabă despre cum va fi după facultate? Teatrele de stat nu vor lucra cu voi, sunt subfinanțate. (asta nu include Naționalul, care nu ține de primărie, ci de Ministerul Culturii, acolo nu știu dacă s-au tăiat bani). Opriți risipa din teatre, acolo era gaura din bugetul primăriei“, scrie Vlad Logigan.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.