Vladimir Putin, crucificat într-o expoziţie la Riga
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-putin-crucificat-intr-o-expozitie-la-riga/

O statuie controversată, care pare să-l înfăţişeze pe preşedintele rus Vladimir Putin crucificat, a fost înlăturată din curtea fostului sediu al serviciului de securitate sovietic KGB din Riga, în urma protestelor ambasadei ruse.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Statuia făcea parte dintr-o expoziţie intitulată „Disident”, deschisă sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, la „The Corner House”, fostul sediu al KGB din capitala letonă.

Potrivit Russia Today, statuia îl prezintă pe Putin pe o cruce roşie, având cuie bătute în mâini şi în cap şi purtând o coroană de sârmă ghimpată.

Vizitatorii erau invitaţi să bată şi ei cuie, însă au avut reacţii diferite, unii răspunzând pozitiv, iar alţii preferând să scoată cuiele, relatează postul de televiziune leton TV5.

„Este logic ca expoziţia să fie în centrul oraşului Riga”, a declarat un vizitator. Putin „a lucrat şi el în serviciul de securitate şi merită să fie înfipt un cui în el”, a adăugat acesta, referindu-se la activitatea lui Putin în cadrul KGB, în perioada 1975-1991.

Statuia a fost însă înlăturată din cadrul expoziţiei, după ameninţări cu repercusiuni şi un incident în care o parte a exponatului a fost demolată, Vladimir Putinprecizează Baltic Times. Două persoane care lucrau la expoziţie au fost agresate de o bandă de cinci indivizi, care au demolat o parte a statuii.

Ambasada Rusiei la Riga şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această expoziţie şi a cerut explicaţii din partea Ministerului leton de Externe. „Este rău. Este pe conştiinţa celui care a făcut acest lucru”, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Primarul din Riga, Nils Usakovs, a precizat însă că expoziţia nu a fost aprobată de Consiliul municipal.

Autorul exponatului şi-a cerut scuze, precizând că nu a vrut să jignească pe nimeni şi că statuia nu îl înfăţişează pe Putin, ci pe un om de afaceri italian în vârstă de 45 de ani.

Foto: Vladimir Putin crucificat – facebook,  Russia Today

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.