Deschisă acum – expoziția online Resilience Test: Vlatka Horvat
https://www.ziarulmetropolis.ro/deschisa-acum-expozitia-online-resilience-test-vlatka-horvat/

Gaep prezintă Resilience Test: Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august 2020), a doua dintr-o serie de trei expoziţii online ce explorează limitele corpului, vulnerabilitatea şi rezistenţa lui, prin selecţii de lucrări de Marilena Preda Sânc, Vlatka Horvat şi Ištvan Išt Huzjan.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2020

La fel ca expoziția inaugurală Resilience Test: Marilena Preda Sânc, noua prezentare online se desfășoară într-un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor să descopere atât lucrările de artă, cât și o punere a lor în context prin intermediul textelor curatorului și al explicațiilor oferite chiar de artiști.

Fie că lucrează cu sculptură, instalație, performance, fotografie sau colaj, Vlatka Horvat face adesea gesturi de rearanjare și recompunere a spațiului, precum și a relațiilor spațiale și sociale pe care acesta le presupune. Este interesată în mod special de relația precară dintre corp, obiecte, materiale și spațiul construit, iar în centrul proiectelor ei se află chestiunea prezenței, o explorare a dinamicii complexe dintre subiect și context și un interes manifest față de posibilitățile și problematica ocupării și negocierii spațiului – spațiul social, fizic sau psihologic.

Resilience Test: Vlatka Horvat reunește lucrări în patru medii diferite: fotografie, performance, obiect sculptural și colaj. Dacă fotografiile din seria Monuments imaginează o parte a corpului uman, mâna, ca monument, creând o tensiune între efemeritatea acestuia și trăinicia monumentelor obișnuite, Unhinged, un performance cu durata de șase ore, în centrul căruia se află un performer feminin solitar și o ușă ce a fost scoasă din țâțâni, contopește corpul și obiectul într-o singură unitate. Lucrarea recentă Balance Beam #0320, prezentată în această perioadă și în expoziția de grup … of bread, wine, cars, security and peace, de la Kunsthalle Wien, dă o formă sculpturală stării de echilibru fragil, de balans între stabilitate și o potențială cădere. Iar în seria de colaje Hybrids, corpul și diverse elemente ale lumii fizice sunt propuse ca locuri de fragmentare, prăbușire și eșec, dar sunt și reimaginate ca spații de refacere, posibilitate și joc.

Pentru Vlatka Horvat, un punct central al practicii artistice este investigarea relației dintre corp și spațiu, în sensul de a-l defini pe cel din urmă prin potențialul lui social și politic. Lucrările ei înscenează relații delicate și antagonice între corp, mediul construit și diverse obiecte găsite, printr-un proces de reconfigurare a spațiului, precum și a posibilităților și implicațiilor sale sociale.” – Tevž Logar, curatorul expoziției

 

Scurtă biografie

Vlatka Horvat (n. 1974) lucrează cu o varietate de medii, de la sculptură, instalație și desen, la performance, fotografie și scriere. Lucrările ei sunt prezentate la nivel internațional în diverse contexte – în muzee și galerii, la festivaluri de teatru și dans și în spații publice. Printre expozițiile recente se numără cele desfășurate la: Pavilionul Croației la cea 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, Museums Sheffield, galeria Renata Fabbri (Milano), Gaep (ex-Eastwards Prospectus, București), Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Bard Center for Curatorial Studies (NY), Wilfried Lentz Gallery (Rotterdam), CAPRI (Düsseldorf). Performance-urile ei au fost comisionate de organizații din toată lumea, printre care HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre (Londra), PACT Zollverein (Essen), Tanzquartier Wien (Viena), Outpost for Contemporary Art (Los Angeles). Născută în fosta Iugoslavie, s-a mutat în Statele Unite ale Americii în adolescență. După 20 de ani petrecuți în SUA, trăiește în prezent la Londra, unde predă la Central St Martins, University of the Arts London.

Seria de expoziții online Resilience Test 

Primele expoziții online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, îi au ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artiști din generații și din spații geografice diferite, ale căror practici sunt conectate prin interesul față de reziliența corpului. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 și are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la București și Ambasada Republicii Croația în România.

Credite imagini

1. Vlatka Horvat, Monuments, 2018, dintr-o serie de 16 printuri Giclée pe hârtie Hahnemühle Photo Rag, fiecare 25 x 20 cm; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

2. Vlatka Horvat, Balance Beam #0320, 2020, scaune de lemn, bârne de lemn, diverse obiecte; dimensiuni variabile; prin amabilitatea artistei

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).