Deschisă acum – expoziția online Resilience Test: Vlatka Horvat
https://www.ziarulmetropolis.ro/deschisa-acum-expozitia-online-resilience-test-vlatka-horvat/

Gaep prezintă Resilience Test: Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august 2020), a doua dintr-o serie de trei expoziţii online ce explorează limitele corpului, vulnerabilitatea şi rezistenţa lui, prin selecţii de lucrări de Marilena Preda Sânc, Vlatka Horvat şi Ištvan Išt Huzjan.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2020

La fel ca expoziția inaugurală Resilience Test: Marilena Preda Sânc, noua prezentare online se desfășoară într-un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor să descopere atât lucrările de artă, cât și o punere a lor în context prin intermediul textelor curatorului și al explicațiilor oferite chiar de artiști.

Fie că lucrează cu sculptură, instalație, performance, fotografie sau colaj, Vlatka Horvat face adesea gesturi de rearanjare și recompunere a spațiului, precum și a relațiilor spațiale și sociale pe care acesta le presupune. Este interesată în mod special de relația precară dintre corp, obiecte, materiale și spațiul construit, iar în centrul proiectelor ei se află chestiunea prezenței, o explorare a dinamicii complexe dintre subiect și context și un interes manifest față de posibilitățile și problematica ocupării și negocierii spațiului – spațiul social, fizic sau psihologic.

Resilience Test: Vlatka Horvat reunește lucrări în patru medii diferite: fotografie, performance, obiect sculptural și colaj. Dacă fotografiile din seria Monuments imaginează o parte a corpului uman, mâna, ca monument, creând o tensiune între efemeritatea acestuia și trăinicia monumentelor obișnuite, Unhinged, un performance cu durata de șase ore, în centrul căruia se află un performer feminin solitar și o ușă ce a fost scoasă din țâțâni, contopește corpul și obiectul într-o singură unitate. Lucrarea recentă Balance Beam #0320, prezentată în această perioadă și în expoziția de grup … of bread, wine, cars, security and peace, de la Kunsthalle Wien, dă o formă sculpturală stării de echilibru fragil, de balans între stabilitate și o potențială cădere. Iar în seria de colaje Hybrids, corpul și diverse elemente ale lumii fizice sunt propuse ca locuri de fragmentare, prăbușire și eșec, dar sunt și reimaginate ca spații de refacere, posibilitate și joc.

Pentru Vlatka Horvat, un punct central al practicii artistice este investigarea relației dintre corp și spațiu, în sensul de a-l defini pe cel din urmă prin potențialul lui social și politic. Lucrările ei înscenează relații delicate și antagonice între corp, mediul construit și diverse obiecte găsite, printr-un proces de reconfigurare a spațiului, precum și a posibilităților și implicațiilor sale sociale.” – Tevž Logar, curatorul expoziției

 

Scurtă biografie

Vlatka Horvat (n. 1974) lucrează cu o varietate de medii, de la sculptură, instalație și desen, la performance, fotografie și scriere. Lucrările ei sunt prezentate la nivel internațional în diverse contexte – în muzee și galerii, la festivaluri de teatru și dans și în spații publice. Printre expozițiile recente se numără cele desfășurate la: Pavilionul Croației la cea 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, Museums Sheffield, galeria Renata Fabbri (Milano), Gaep (ex-Eastwards Prospectus, București), Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Bard Center for Curatorial Studies (NY), Wilfried Lentz Gallery (Rotterdam), CAPRI (Düsseldorf). Performance-urile ei au fost comisionate de organizații din toată lumea, printre care HAU Hebbel am Ufer (Berlin), LIFT – London International Festival of Theatre (Londra), PACT Zollverein (Essen), Tanzquartier Wien (Viena), Outpost for Contemporary Art (Los Angeles). Născută în fosta Iugoslavie, s-a mutat în Statele Unite ale Americii în adolescență. După 20 de ani petrecuți în SUA, trăiește în prezent la Londra, unde predă la Central St Martins, University of the Arts London.

Seria de expoziții online Resilience Test 

Primele expoziții online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, îi au ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artiști din generații și din spații geografice diferite, ale căror practici sunt conectate prin interesul față de reziliența corpului. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 și are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la București și Ambasada Republicii Croația în România.

Credite imagini

1. Vlatka Horvat, Monuments, 2018, dintr-o serie de 16 printuri Giclée pe hârtie Hahnemühle Photo Rag, fiecare 25 x 20 cm; prin amabilitatea artistei și a galeriei Gaep

2. Vlatka Horvat, Balance Beam #0320, 2020, scaune de lemn, bârne de lemn, diverse obiecte; dimensiuni variabile; prin amabilitatea artistei

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

Pagina 1 din 5512345...102030...Ultima »