VocaPeople la ArCuB
https://www.ziarulmetropolis.ro/vocapeople-la-arcub/

Trupa „extratereştrilor” Voca People, prezentă în premieră în România, va susţine o serie de reprezentaţii artistice începând de miercuri şi până duminică, la sediul ArCuB din Capitală, în care vor interpreta într-o manieră proprie „ Cei opt performeri au demonstrat că arta lor pendulează cu succes între teatru şi musical, în „avanpremieră”, marţi, în cadrul […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Trupa „extratereştrilor” Voca People, prezentă în premieră în România, va susţine o serie de reprezentaţii artistice începând de miercuri şi până duminică, la sediul ArCuB din Capitală, în care vor interpreta într-o manieră proprie „

Cei opt performeri au demonstrat că arta lor pendulează cu succes între teatru şi musical, în „avanpremieră”, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la ArCub.

Conceptul de „teatru vocal” – o trupă care cântă live şi acapela – le aparţine, iar reprezentaţiile lor sunt însoţite întotdeauna de sunetele emise de trei dintre personaje, care au capcitatea de a imita atât de bine unele intrumente, încât creează impresia unui acompaniament muzical.

„Se încearcă stabilirea unei comuniuni numai cu ajutorul sunetului. Aceasta este ideea principală a proiectului”, a spus Shai Fishman, directorul muzical, compozitorul şi aranjorul Voca People, în cadrul conferinţei de presă.

Folosindu-se de gesturi, mimică, dar, mai ales de muzică, Voca People organizează spectacole în care esenţială este interacţiunea cu publicul. De aceea, scena este pentru cei opt artişti doar „rampa de aterizare şi de lansare către planeta de provenienţă, Voca”, în timp ce locul de desfăşurate este alături de public.

„Extratereştii” Voca interpretează în manieră proprie „muzica din ultimii 400 de ani, de la Mozart la Michael Jackson”, improvizaţia fiind esenţială în cazul lor.

„Pentru un cântec pe care vreau să îl aranjez ştiu exact de ce am nevoie. Însă, când vreau să improvizez, mă duc la căpitan (liderul trupei Voca People, Beat On, n.r.) şi îi cer nişte ritmuri, apoi intervine Scratcher („percuţionistul” trupei, cel care imită tobe şi alte elemente de percuţie, n.r.) şi, treptat, se naşte improvizaţia”, a spus Fishman.

Artiştii Voca People sunt cunoscuţi doar cu numele de scenă – Beat On („comandantul navei Voca”, expert în tobe, instrumente de percuţie şi efecte sonore şi admirator al trupei Beatles), Tubas („bucătarul-şef al navei”, cântă cu vocea, dar imită şi bassul, trei tipuri de chitară şi cimpoiul şi este fan Luciano Pavarotti), Scratcher („ocupă funcţia de translator şef al navei”, este specialist în „zgâriat”, tobe, percuţie, efecte sonore şi îl apreciază pe Michael Winslow, ofiţerul trăznit din „Academia de poliţie”), Alta (este „biologul navei Voca”, cântăreaţă alto, chitare, viori şi trompete şi pasionată de balet artistic), Mezzo (este „locator” şi în trupă cântă cu vocea, percuţie, chitară şi viori), bari Tone (este, aşa cum arată şi numele, briton, dar interpretează şi chitare, percuţie, saxofon, cimpoi, este antrenorul de fitness al echipei şi admiratorul trupei Jackson Five), Tenoro (este vocea-tenor de la Voca, tehnicianul însărcinat cu depistarea surselor de energie muzicală şi fan Briteny Spears) şi Soprana („medicul de familie al Navei”, specialistă în percuţie, trompete, cimpoaie şi vioară şi care apreciază coloana sonoră a filmului „Al cincilea element”).

Lansată în 2009 printr-un filmuleţ posta pe YouTube, care a devenit imediat viral, trupa Voca People a susţinut peste 3.000 de reprezentaţii în 30 de ţări de pe 5 continente. Prestaţia artiştilor care îşi exprimă vârsta în ani galactici se apropie mai mult de genul musical, conceptul pe care se bazează Voca People fiind dezvoltat „pentru a face oamenii să se simtă bine”.

„Faptul că nu vorbesc ajută la concentrarea asupra muzicii şi a cât de importantă este ea pentru viaţa noastră”, a mai spus Fishman.

Lior Kalfo este creatorul, producătorul şi directorul artistic al trupei. El este un cunoscut actor de comedie, cu multe premii în palmares. Este co-scenarist al serialului de succes „Comedy Store” – unul dintre cele mai populare seriale tv de comedie din Israel, având peste 100 de episoade, premiat cu „Albumul de Aur” şi „Antena Europeană de Aur” pentru cel mai bun serial de comedie.

La început, proiectul Voca People a fost doar o idee năstruşnică a lui Kalfo – având un format foarte diferit. Lior a gândit acest proiect timp de 4 ani, primele repetiţii fiind demarate în februarie 2009. Astfel, primul videoclip Voca People, lansat pe YouTube în aprilie 2009, s-a bucurat de un succes fulminant – site-ul fiind accesat de peste 5 milioane de oameni din întreaga lume. În mai puţin de 4 luni, trupa a devenit un fenomen muzical unic.

Shai Fishman este regizor, compozitor şi director muzical al trupei. Muzica a avut şi are un rol principal în cariera sa: a compus muzică de film, teatru, televiziune şi o serie de producţii multimedia. Semnează coloana sonoră a unor spectacolele din cele mai importante teatre din Israel şi este compozitor şi producător a numeroase show-uri tv de succes.

Conceptul spectacolului se bazează atât pe talentul interpreţilor cât şi pe o poveste pe cât de simplă, pe atât de atractivă: după un mileniu de călătorii în spaţiu, oamenii Voca învaţă muzica şi obiceiurile terestre cu ajutorul publicului. Ei explorează universul sonor al melodiilor interpretate de-a lungul timpului de: ABBA, Queen, John Lennon, Madonna, Michael Jackson, Glenn Miller, George Michael, Spice Girls, precum şi pe cel al creaţiilor clasice ale marilor compozitori: Mozart, Brahms, Bach, Beethoven, Bizet, Händel, Rossini şi Carl Orff – un total de peste 70 de piese muzicale.

Reprezentaţiile celor de la Voca People vor avea loc la Sala ArCuB, în zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie şi 2 noiembrie, de la ora 20.00, precum şi pe 3 noiembrie şi 4 noiembrie, de la ora 18.00 şi de la ora 21.00.

Sursa: Mediafax
29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.