Trei romane străine pentru toți iubitorii de literatură bună
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-romane-straine-pentru-toti-iubitorii-de-literatura-buna/

RECOMANDĂRI Din volumele de ficţiune străină publicate în România în 2023, Ziarul Metropolis a ales trei romane care sigur merită câteva ore din viaţa agitată a cititorului de astăzi.

Un articol de Dana Ionescu|28 decembrie 2023

Un scriitor sud-american, o autoare născută la Tbilisi, în Georgia, și o voce importantă a literaturii britanice de astăzi și-au pus semnătura pe trei cărți cât se poate de reușite, ofertante pentru diferite categorii de iubitori de literatură. Una dintre atuurile lor este, fără îndoială, arta de a fi relevante pentru cititori cât se poate de diferiți. Ei i se adaugă arta de a pune întrebări și, de asemenea, arta de a trezi o gamă variată de reacții emoționale. Citiți-le și vă veți convinge.

1.„Dulcele meu lăstar de portocal” de José Mauro de Vasconcelos, traducere de Corina Nuțu, Editura Vellant

După ce citește primele pagini din acest roman emoționant, din această carte a copilăriei, în care se trezesc la viață gusturi adormite, chipuri uitate și mai ales visuri care nu pot deveni realitate, după ce simți forța acestei ficțiuni cu evidente rădăcini în autobiografia autorului, îi poți înțelege ușor popularitatea din Brazilia, apoi succesul în străinătate. În 1968, când a publicat-o, José Mauro de Vasconcelos a cunoscut cu adevărat consacrarea, iar romanul lui și-a continuat drumul spre inimile cât mai multor cititori, devenind unul dintre cele mai iubite romane sud-americane.

În nici două sute de pagini, cunoscutul scriitor brazilian, întruchipare a spiritului de aventură, spune povestea unei treziri la viață, povestea unui sfârșit, sfârșitul copilăriei, povestea unei călătorii de la o vârstă la alta într-un fel care te pune pe gânduri, atingându-ți cel puțin câteva coarde sensibile. Zezé rămâne cu tine și după ce ai terminat de citit. Ți-l imaginezi povestindu-i lui Xururuca, lăstarul de portocal care i-a devenit prieten, suferințele lui copleșitoare, peripețiile aspru pedepsite, neputințele și micile bucurii. Îl însoțești în hoinărelile lui. Împreună cu el înveți de la Portuga, omul cu cea mai frumoasă mașină din cartier, cât de dulce e gustul blândeții și cât de amară e durerea, inseparabilă de viață.

La Rio de Janeiro, într-o mahala săracă unde eroul nostru își trăiește copilăria, ceea ce numim viață seamănă cu un război în care toată lumea luptă în fiecare zi, războiul pentru supraviețuire. Seamănă și cu o arenă în care evoluează făpturi spectaculoase, în situații uneori demne de râs, de multe ori demne de plâns. Are și frumusețea aspră, incomparabilă, a junglei în care cresc rarități, pe care însă îți dorești se le admiri dintr-un loc sigur. Pătrundeți cu Zezé în locul acesta și, câteva ore, povestea lui vă va aminti ce forță extraordinară are literatura asupra noastră

2. „A opta viață (Pentru Brilka)” de Nino Haratischwili, traducere de Iulia Karsch, Editura Trei

De Nino Haratischwili, tânăra scriitoare de expresie germană, născută la Tbilisi, e foarte probabil să nu fi auzit. Deși nu se află la debut, ba chiar are la activ câteva premii importante, se pare că, odată cu publicarea remarcabilului roman „A opt viață (Pentru Brilka)”, cariera ei de scriitoare intră într-o etapă nouă. Deși cuvântul „saga” e folosit cu prea mare ușurință și mult prea des în textele de promovare de astăzi, cartea ei este o veritabilă saga în care se împletesc seducător o mulțime de fire, creând multiple forme într-un covor fermecat, care are puterea extraordinară de a se preschimba, ca în povești.

Sub semnul proverbului georgian „Vremurile domnesc, nu regii”, pe care îl citim chiar pe prima pagină a acestui roman matrioșka, Nino Haratischwili și-a așezat multele vieți, mai mărunte și mai puțin mărunte, pe care povestea ei le istorisește convingător încă de la început, când pune în mișcare un întreg arsenal de seducție al literaturii. În cartea ei, apărută în 2014 și devenită bestseller internațional, accesibilitatea nu e incompatibilă cu subtilitatea și monumentalul nu e incompatibil cu atenția permanentă la detaliu. Înainte de toate, tânăra romancieră are o extraordinară putere de cuprindere: 100 de ani în aproape 1000 de pagini, cât are romanul ei eteroclit, aiuritor, care știe să lase loc personajului, să-l construiască sugestiv, și să folosească din plin libertatea pe care o permite romanul.

De la Revoluția rusă la globalismului de la începutul secolului XXI, familia georgiană despre care se povestește cu atât farmec parcurge mai multe drumuri. „Secolul roșu” se etalează în toată hidoșenia lui, în tot absurdul din perspectiva „istoriei mici”, și nimic nu se poate construi cu adevărat. Istoria și ficțiunea se întâlnesc încă o dată inspirat într-o poveste care, urmărind peripețiile a șase generații, urmărește de fapt meandrele spectaculoase ale sufletului și ale minții ființei umane, privind spre câteva dintre nenumăratele ei ipostaze. „A opta viață (Pentru Brilka)” chiar are ce să ofere în schimbul celor câteva ore de lectură pe care i le putem da noi, cititorii de astăzi, mulți dintre noi încă etern fascinați de poveste.

3. „Lecții” de Ian McEwan, traducere de Dan Croitoru, Editura Polirom

E foarte posibil ca aceasta să fie, așa cum susține un cronicar de la Publishers Weekly, cea mai bună carte a cunoscutului scriitor britanic de după celebrul roman „Ispășire”.

Ca orice carte bună, „LECȚII” e în primul rând o căutare neliniștită, un șir nesfârșit de întrebări și îndoieli ce plutesc amenințător, așa cum amenințător plutește deasupra Europei, la un moment dat, norul radioactiv de la Cernobîl. Adâncimile la care coboară întrebările și dilemele din destinul lui Roland Baines, a cărui trecere spre adolescență stă sub semnul absenței – absența familiei protectoare, absența libertății, de fapt, etc. –, sunt de așteptat, căci prozatorul ne-a obișnuit cu aceste descinderi din celelalte romane, precum și din povestiri.

Dar „lecțiile” pe care le învață acest bărbat middle-class de la Miriam, profesoara de pian care îl seduce într-un fel ce amintește, printre altele, de câteva personaje ale altui romancier britanic de forță, Julian Barnes, sau de la Alissa, soția care îl părăsește și pe care întâmplareA face să o revadă după foarte mulți ani? Sau de la societatea în care trăiește, în care se întâmplă tot timpul lucruri, de la istoria în fața căreia individul nu pare să aibă nicio putere? Greu de spus și, în realitate, nu lecțiile, care sunt niște răspunsuri, contează, ci nenumăratele întrebări pe care le formulează Ian McEwan în jurul personajului său – unul dintre mulții ratați din literatura engleză?

Remarcabil e că aceste nenumărate întrebări de diferite naturi nu sufocă romanul și nu-l transformă într-o lungă meditație. „Lecții” este și o continuă meditație, dar rămâne în primul rând o operă de ficțiune, o capodoperă ce consolidează poziția de forță a autorului în peisajul literar. Citiți-i romanul și, inevitabil, o să aveți multe răspunsuri de găsit – despre protagonist și, desigur, despre misiunea scriitorului în societate, ieri și azi.

Foto: Cosmin Dragomir

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.