Walk & Shoot 2021 – șase ateliere de explorare urbană și studiu al artei fotografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/walk-shoot-2021-sase-ateliere-de-explorare-urbana-si-studiu-al-artei-fotografice/

Walk & Shoot propune în această toamnă, între 8 octombrie şi 28 noiembrie, şase ateliere – experienţe de explorare urbană şi studiu al artei fotografice – coordonate de unii dintre cei mai cunoscuţi fotografi români: Ioana Moldovan, Cornel Lazia, Silviu Gheţie, Cristian Crisbăşan, Adi Bulboacă şi Ionuţ Staicu.  

Un articol de Liliana Matei|5 octombrie 2021

Cele șase ateliere propun descoperirea orașului prin explorarea unor locuri greu accesibile, precum și familiarizarea cu formate specifice (foto-jurnalismul, fotografia de studio sau cea de beauty), oferind, de asemenea, ocazia de a învăța o mulțime de trucuri și tehnici de la fotografi experimentați, recunoscuți pentru creativitatea și curajul abordărilor.

Toate atelierele din această toamnă se vor desfășura în condițiile de siguranță sanitară impuse în contextul pandemiei.

8 – 10 octombrie: Atelier de fotografie documentară, coordonat de Ioana Moldovan

În cadrul atelierului de fotografie documentară participanții vor parcurge toate etapele documentării și vor exersa compoziția unui fotoreportaj. Vom merge pe Calea Victoriei, pentru că ne place Bucureștiul dedicat oamenilor și vrem să rămână documentat. Ioana va prezenta în introducere unghiurile de abordare, modalitățile de interacțiune cu subiecții, sugestii și soluții potrivite, apoi va însoți cursanții pe parcursul sesiunii de fotografiere și documentare. Toți participanții vor primi feedback pentru selecția foto și suport în alcătuirea foto-reportajului.

16 – 18 octombrie: Atelier de peisaj urban (Rooftops), coordonat de Cornel Lazia

Cel mai longeviv atelier Walk & Shoot propune o plimbare pe câteva acoperișuri din centrul Bucureștiului, dintre care minim două vor fi noi în program, și care oferă cele mai interesante priveliști. Cornel Lazia va fi alături de participanți la fiecare pas, cu informații, sugestii, inspirație, într-o explorare fotografică aparte a Bucureștiului și o evaluare a selecției foto realizate de fiecare participant.

22 – 24 octombrie: Atelier de fotografie de stradă, coordonat de Silviu Gheție

Silviu Gheție este un adevărat maestru al fotografiilor ce surprind situații (de cele mai multe ori comice) și va conduce participanții într-o plimbare pe parcursul căreia aceștia vor exersa fotografia de stradă și abordările specifice acesteia.

30 – 31 octombrie: Atelier de portret în lumină naturală, coordonat de Cristian Crisbășan

Cum se folosesc în fotografia de calitate lumina naturală și fundalurile pe care le oferă spațiul, pentru a face niște portrete bune? Cristian Crisbășan le explică participanților toate detaliile pe care trebuie să le aibă în vedere și îi ghidează în realizarea unor portrete ai căror subiecți vor fi patru artiști.

3 – 14 noiembrie: Atelier de fotografie de studio, coordonat de Ionuț Staicu

Atelierul facilitează o întâlnire cu o serie de actori, costumați fiecare într-un personaj la alegere, iar participanții vor avea ocazia să-i fotografieze folosindu-se de mai multe tipuri de fundaluri, lumini și situații, Ionuț fiind alături de ei cu informații, inspirație și insight-uri creative.

27 – 28 noiembrie: Atelier de fotografie de spectacol, coordonat de Adi Bulboacă

O întâlnire cu diverse situații, decoruri și personaje – atelierul oferă acces la cel puțin trei repetiții șnur ale unor spectacole de dans sau de teatru, fie ele finale sau work-in-progress. Cursanții vor fi primii care vor avea ocazia să vadă și să fotografieze aceste spectacole, învățând cum să gestioneze schimbările constante de lumină și mișcarea performerilor, sub îndrumarea lui Adi Bulboacă.

Fotografii amatori sau debutanți au ocazia să participe și la Portofolio Review, Walk & Shoot venind în întâmpinarea acestora și cu o serie de întâlniri online de tip speed dating cu fotografii colaboratori ai W&S – Adi Bulboacă, Cornel Lazia, Hajdu Tamás, Ioana Moldovan, Silviu Gheție, Andrei Păcuraru, Ionuț Staicu, Cristian Crisbășan). În cadrul acestor întâlniri, participanții vor primi feedback, sfaturi şi îndrumări personalizate. Mai multe detalii, aici.

De asemenea, printre produsele Walk & Shoot se regăsește un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, disponibile online în serie limitată pe www.ws-print.ro/.

Seria Walk & Shoot a debutat în 2016 cu ateliere de fotografie și explorare a diversității Bucureștiului, reunind de-a lungul anilor zeci de fotografi profesioniști și participanți care au descoperit frumusețea și secretele fotografiei. Acestora li s-au adăugat și ateliere de fotografie de studio, care au oferit acces în culisele unor spectacole și studiourile fotografilor profesioniști.

Evenimentele din cadrul Walk & Shoot sunt disponibile și pe pagina de Facebook.

 

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.