Weekend-ul premierelor la BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-ul-premierelor-la-bieff/

În acest weekend, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF invită publicul bucureştean la un adevărat roller-coaster cinematografic, prezentând în premieră în România câteva dintre cele mai explozive titluri din selecţia sa de anul acesta.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2017

Weekend-ul începe cu proiecții care aduc în prim-plan politicile corpului și spiritualitatea în era digitală – highlight-urile competiției internaționale BIEFF 2017.

Astfel, vineri, pe 31 martie, de la 18:00, și duminică, 2 aprilie, la 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului, Competiția Internațională BIEFF 2017 provoacă dezbateri intense cu The Politics of the Body, program tematic ce confruntă prejudecățile legate de corpul uman, atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității și oferind o platformă de exprimare comunităților marginalizate și politizate. Trei dintre realizatorii filmelor – Maja Borg, Christos Massalas și Rino Stefano Tagliafierro, vor fi prezenți pentru dezbateri după proiecții, cu sprijinul Ambasadei Suediei, al Fundației Culturale Grecești și, respectiv, al Institutului Italian de Cultură.

Cu aceeași invitație la empatie și reflecție asupra condiției umane, în era plină de paradoxuri a digitalului, programul de competiție Searching for Transcendence propune o incursiune fascinantă în subconștientul nostru individual și colectiv, la granița ambiguă dintre real și virtual, dintre profan și metafizic – duminică, de la 15:00, la Cinema Muzeul Țăranului. De asemenea, la Cinema Muzeul Țăranului mai puteți prinde reluările popularelor programe de competiție You Are Another Me (sold out acum două zile la Cinema Elvire Popesco) – vineri de la orele 21:00 – și The Alchemy of the Frame – sâmbătă de la 16:30.

Guy Maddin în premieră românească: Berlinale la BIEFF 2017 – Nostalgia for the Future

Vineri de la 20:30, și sâmbătă de la 18:30, la Cinema Elvire Popesco, BIEFF oferă publicului românesc rara oportunitate de a viziona câteva dintre cele mai provocatoare titluri din selecția prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin – din secțiunea sa de avangardă: Berlinale Forum Expanded – în programul Nostalgia for the Future, realizat în parteneriat cu Arsenal Institute for Film and Video Art și cu sprijinul Goethe-Institut. Investigând relația complexă a individului cu istoria și rolul miturilor, ficțiunii (și al cinema-ului) în construirea identităților naționale, programul include, alături de cel mai recent titlu semnat de legendarul regizor de film experimental Guy Maddin – Bring Me the Head of Tom Horton – lucrări ale câtorva dintre cei mai interesanți artiști vizuali contemporani: Larissa Sansour, Søren Lind și Clemens von Wedemeyer. Aceștia din urmă vor fi prezenți la proiecții și vor discuta cu spectatorii în cadrul sesiunilor de Q&A.

Proiecții eveniment: Golden Shorts – Best Films in Major Festivals și Premiile BIEFF 2017

Popularul program dedicat scurtmetrajelor care au câștigat marile premii la Cannes, Veneția, Locarno, Clermont-Ferrand revine la BIEFF, fiind proiectat la Cinema Elvire Popesco, sâmbătă, pe 1 aprilie, de la ora 21:00, și duminică, de la 18:00.

Golden Shorts_Timecode_Still

„Timecode”

De asemenea, filmele premiate la BIEFF în cadrul Galei de închidere de sâmbătă, 1 aprilie, au parte de o proiecție specială la numai o zi după decernare. Duminică, pe 2 aprilie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco, veți putea viziona alegerile juriului pentru Marele Premiu BIEFF 2017 (oferit de Institutul Cultural Român), Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor și Premiul pentru Cel Mai Bun Concept Vizual (ambele oferite de Cinelab România), Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor Român (oferit de Uniunea Cineaștilor din România), Mențiunea Specială a Juriului, plus câștigătorul Premiului Publicului.

Meet the Experts la BIEFF 2017

Seminarul anual The Lifespan of Cinematic Experimentation va fi o întâlnire de neratat în cadrul căreia participanții vor învăța din experiența unor profesioniști de renume ai industriei, cu experiență în comitetele de selecție și în echipele manageriale ale unor festivaluri și instituții prestigioase. Ei sunt membrii juriului competiției internaționale BIEFF 2017: Nora Molitor – reprezentantă Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute for Film and Video Art; Paolo Moretti – membru al comitetului de selecție al Festivalului de Film Documentar FIDMarseille și program advisor pentru Visions du Réel Nyon; Boglárka Nagy – responsabilă de proiecte de film la Institutul Francez din România și programatorul Cinema Elvire Popesco, membră a comitetului de validare Europa Cinemas.

Întâlnirea are loc sâmbătă, pe 1 aprilie, de la ora 16:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este liberă, însă vă rugăm să vă înscrieți la [email protected], cu un mail cu numele și cu numărul de locuri de rezervat.

Tur de forță actoricesc la BIEFF 2017: Cate Blanchett în 13 roluri în premiera românească a Manifesto

În finalul ediției sale de anul acesta, BIEFF aduce în premieră în România, cu sprijinul Goethe-Institut și al distribuitorului The Match Factory, filmul-eveniment Manifesto, în care celebra actriță Cate Blanchett interpretează 13 personaje diferite într-un impresionant tur de forță actoricesc. Anul acesta și-a început cu succes cariera în circuitul festivalurilor de film, fiind proiectat în premieră internațională în selecția oficială a festivalurilor de la Sundance și Rotterdam. Punând în discuție rolul și responsabilitatea artistului în societatea de azi, filmul este o revizitare din perspectivă contemporană a manifestelor câtorva dintre cele mai semnificative mișcări artistice ale secolului 20: suprarealismul, dadaismul, futurismul, constructivismul etc.

Ambele proiecții Manifesto sunt deja sold out, în vreme ce proiecțiile de competiție și programele tematice se bucură de un interes deosebit din partea publicului, biletele urmând a fi în curând epuizate. De aceea recomandăm celor interesați să rezerve cât mai din timp locuri la proiecții.

Manifesto-de-Julian-Rosefeldt-6

„Manifesto”

În plus, la cererea publicului, BIEFF organizează o proiecție suplimentară a filmului Endless Poetry / Poesia sin fin de Alejandro Jodorowsky, duminică, la Cinema Elvire Popesco, de la ora 13:00.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 28 martie – 2 aprilie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM și Asociația Film Monitor

Foto sus: „Manifesto”

 

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.