Rezidența BRD / Scena9 prezintă evenimentul anual Where ART thou? (iulie – septembrie 2021)
https://www.ziarulmetropolis.ro/where-art-thou-iulie-septembrie-2021/

Cum putem să înţelegem mai bine artele, societatea şi cultura în care trăim şi cum pot fi ele remodelate cu ajutorul tehnologiei? Acestea sunt parte din întrebările la care încearcă să răspundă programul transdisciplinar Where ART thou?, printr-o serie de conferinţe şi discuţii cu invitaţi internaţionali care sunt vârfuri de lance în domeniile lor.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Aflat la prima ediție, Where ART Thou? a fost creat la inițiativa Rezidenței BRD Scena9, în parteneriat cu festivalurile Amural din Brașov și Simultan din Timișoara și se desfășoară între iulie și septembrie 2021, la București, Brașov și Timișoara. Invitații de anul acesta sunt: Daniel Gontz – artist vizual din România, Alain Bieber – curator și manager cultural din Germania, Nonotak Studio din Franța, László Zsolt Bordos – artist vizual din Ungaria, Erik Bünger – artist vizual din Suedia, Ewa Justka – muzician din Polonia, Klaus Obermeier – artist media din Austria și Răzvan Pascu – artist și manager cultural din România.

Where ART thou? este conceput ca un eveniment anual în jurul artelor, umanismului și tehnologiilor în care tehnologia este văzută deopotrivă ca metodă, instrument de creație și comunicare, producție artistică și sursă de inspirație. Interacționând cu practicieni și artiști internaționali din arte vizuale, cinema, video mapping, tehnologie și industriile creative în sensul larg, WhAt? încearcă să formuleze o serie de răspunsuri la provocările cu care se confruntă artiștii și managerii culturali în trecerea către cea de-a 4 revoluție.

Prima ediție a programului din acest an propune un proiect pilot -Tranziții între lumile virtuale și cele non virtuale, care plănuiește să abordeze trei piloni de discuție: cercetarea și teoretizarea legăturile conceptuale dintre cultură și tehnologie, studii de caz și de bune practici privind modul în care tehnologia și instrumentele digitale pot fi integrate în viața și programarea organizațiilor culturale (de la idee la design, de la obstacole și provocări la rezultate și impact) și modele și tipuri de experiențe despre cum arta, societatea și cultura pot fi mai bine înțelese și remodelate prin tehnologie.

PROGRAM

București, iulie 2021
Luni, 26 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
De la VHS la A.I., Daniel Gontz (România- Spania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Marți, 27 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD Scena9
Crearea experiențelor de artă digitală, Alain Bieber (Germania) – evenimentul se va transmite live și pe Facebook

Brașov, august 2021
Sâmbătă, 28 august: Nonotak Studio (Franța) – eveniment în cadrul Amural 7

Duminică, 29 august: László Zsolt Bordos (Ungaria) – eveniment în cadrul Amural 7

Timișoara, septembrie 2021
Sâmbătă 11 – duminică 19 septembrie, în cadrul Simultan Festival: Erik Bünger (Suedia), Ewa Justka (Polonia)

București, septembrie 2021
Marți, 14 septembrie, Rezidența BRD Scena9
INTERACTIVE SPACE, Klaus Obermaier (Austria)- eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Joi, 16 septembrie, Pavilion 32, Goethe-Institut București
The Shape of Light, Răzvan Pascu (România) – eveniment în cadrul New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter

Curatorii proiectului sunt Suzana Dan (manager Rezidența BRD Scena9), Levente Kozma (director artistic Festivalul Simultan din Timișoara), Răzvan Pascu (director artistic Festivalul Amural din Brașov).

 

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.