Winter Sleep. Sau cum arată un mare film
https://www.ziarulmetropolis.ro/winter-sleep-sau-cum-arata-un-mare-film/

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 octombrie 2014

Acestea nu aveau cum să lipsească nici din „Winter Sleep” (prezentat în cadrul „Les Filmes de Cannes a Bucarest”), însă prim-planul este ocupat de dialogurile încărcate de sensuri (dar fără preţiozitate) dintre, de altfel, puţinele personaje.

În centru se află Aydin (Haluk Bilginer), un fost actor retras în Cappadocia, regiune din Anatolia recunoscută pentru locuinţele şi reliefurile din piatră, rezultat al unor erupţii vulcanice străvechi. Aici, Aydin conduce un mic hotel, alături de sora sa (Demet Akbag) şi de soţia sa mai tânără (Melisa Sozen), şi, săptămânal, scrie câte un articol de opinie (moralizator) pentru un ziar local.

Este protagonistul-intelectual care ajunge într-un moment de criză existenţială, personaj identificabil, sub diverse forme, în toate filmele cineastului turc, de la debut, „Kasaba” (1997), şi până la capodopera recentă „Once Upon a Time in Anatolia”, care a fost privată nejustificat de Palme d`Or în 2011.

Winter Sleep, un poem al stărilor sufleteşti

Este povestea unui om egoist nevoit să se confrunte cu propriul temperament dominator şi acaparator, atât în relaţia cu soţia, sora şi angajaţii, cât şi cu cei din restrânsa comunitate. Iar Ceylan mizează în primul rând pe dialoguri în această decortificare lentă (de trei ore şi un sfert) a unui suflet suferind, arid ca peisajul stâncos, dar de o frumuseţe specială, pe care camera directorului de imagine Gokhan Tiryaki ni-l oferă privirii prin cadre largi şi picturale, cărora fragmentele de sonată la pian de Franz Schubert şi zăpada dinspre final le adaugă o tuşă elegiacă dezarmantă.

Dialogurile, care scot la suprafaţă animozităţi şi răutăţi şi care relevă lipsa afecţiunii familiale, amintesc, aşa cum s-a scris, de Bergman. La Ceylan, schimburile de replici (a căror mizanscenă testează pe alocuri o teatralitate asumată), filmate în general în convenţionalul dar, aici, extrem de practicul plan-contraplan, durează minute în şir, ceea ce permite acumularea treptată a unei tensiuni care dezvăluie fragilitatea umană (sunt remarcabile nuanţele cu care cele două actriţe şi actorul din rolul principal îşi construiesc personajele).

În aceleaşi cadre de interior, Ceylan şi directorul său de imagine apelează la o lumină gălbuie, caldă, utilizată artificial atunci când „decupează” şi învăluie chipul câte unui personaj ca pentru a-i expune suferinţa interioară. Este o privire regizorală blândă şi înţelegătoare asupra unor „suflete moarte”, care îşi fac rău gratuit, dar cărora li se oferă şansa salvării.

Ceylan exploatează bagajul istoric şi simbolic al ţinutului în care a filmat pentru a conferi poveştii sale universale o încărcătură mitică, pentru a extrage esenţa umanului dincolo de timpul istoric. „Winter Sleep” este un grandios poem vizual al stărilor sufleteşti, cum rar ne oferă cinematografia momentului.

Distribuit în România de lăudabila Asociaţie Culturală Macondo, „Winter Sleep” este programat să intre pe marile ecrane în luna ianuarie.

INFO

Kis uykusu/Winter Sleep/Somn de iarnă, Turcia, 2014

Regie: Nuri Bilge Ceylan

Distribuţie: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag

Rating: ●●●●●

Foto din Winter Sleep – capturi film

07
/07
/22

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internațional de Scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ se va desfășura, în perioada 9-17 iulie 2022, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solarˮ și în alte 28 de locuri din orașul portughez Vila do Conde, dintre cele mai diverse: clădiri istorice, unități comerciale, cafenele, grădini, străzi sau piețe.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.