Zeani, Șora și Djuvara, decorați cu Ordinul ”Steaua României”
https://www.ziarulmetropolis.ro/zeani-sora-si-djuvara-decorati-cu-ordinul-steaua-romaniei/

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare cu Ordinul ”Steaua României”, în rang de Cavaler, ale istoricilor Neagu Djuvara şi Dumitru Protase, a filosofului Mihai Şora şi sopranei Virginia Zeani.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2016

Lui Neagu Djuvara distincţia i-a fost acordată ”cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea cu care şi-a servit patria, prin angajamentul personal în procesele politice, diplomatice şi culturale ce au promovat valorile, istoria şi imaginea ţării noastre în lume, precum şi pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul timpului”, scrie digi24.ro. Djuvara va împlini 100 de ani pe 18 august.

De centenar se apropie şi filosoful Mihai Şora, născut pe 7 noiembrie 1916, şi care a fost decorat de către preşedintele Iohannis ”în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră dedicată valorilor umane fundamentale, cercetării şi educaţiei, prin care a îmbogăţit cultura românească şi universală, pentru rolul avut în consolidarea democraţiei în România postdecembristă, impunând-se ca un reper al tinerei generaţii”.

Potrivit decretului de decorare, Virginia Zeani a fost onorată cu Ordinul ”Steaua României” ”în semn de înaltă apreciere pentru talentul excepţional cu care a strălucit pe marile scene ale lumii, impunându-se drept un reper al şcolii româneşti de canto şi contribuind la formarea tinerelor generaţii de interpreţi, precum şi pentru dăruirea cu care a promovat imaginea ţări noastre în lume”.

Soprana, născută în România în 1925, a fost considerată una dintre cele mai bune interprete a rolului Violettei, din Traviata, chiar în epoca în care activa pe scenele lumii și Maria Callas.

Istoricul şi arheologul Dumitru Protase a fost decorat ”pentru întreaga sa carieră dedicată cercetării şi educaţiei, pentru excelenţa de care au dat dovadă lucrările sale de aprofundare a istoriei Daciei, impunându-se drept repere ale bibliografiei”.

Tot miercuri, Iohannis a semnat şi decretele de decorare cu Ordinul ”Meritul Cultural” a patru brazilieni care au contribuit la traducerea în potugheză şi publicarea unor opere româneşti de valoare în Brazilia.

Foto: Mihai Șora și Neagu Djuvara, Virginia Zeani – facebook

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.