Zece ani de Scena.ro – episodul 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-scena-ro-episodul-1/

Miercuri, 28 martie, de la ora 18.00, în cadrul librăriei Librarium TNB va avea loc lansarea primului număr din acest an al revistei Scena.ro, care aniversează10 ani de existenţă. Lansarea are loc cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2018

Vor lua cuvântul Cristina Modreanu, redactoarea-șefă a revistei, profesorul Marian Popescu, titularul rubricii Scenele publicului și actrița Mihaela Sîrbu, inițiatoarea Fundației Teatrul fără Frontiere, înființată în urmă cu 21 de ani.

Cu aceeași ocazie, va fi lansat și noul website al revistei, care va fi dezvoltat în viitor ca website-resursă pentru toți cei interesați de teatru.

Societatea românească a fost în ultimii 30 de ani un uriaș șantier în lucru, în care fiecare a construit ce a putut și cât de bine s-a priceput. Scena.ro este și ea parte din acest șantier, iar anul acesta se împlinesc 10 ani de când a apărut pentru prima dată, visată de o mână de oameni și crescând mai apoi prin eforturile unei mici echipe și grație cititorilor săi.

Vom răsplăti fidelitatea acestor cititori pe tot parcursul anului cu mai multe noutăți: odată cu primul număr din acest an, nr. 39 (1)/2018, lansăm și noul website al revistei pe care îl găsiți la aceeași adresă, www.revistascena.ro. Acesta va include o nouă rubrică exclusiv online, Cronica Săptămânii, care va recomanda cele mai noi și interesante spectacole produse, oferind prin colaboratorii revistei un ghid profesionist în marea de producții de tot felul care umple scena locală. În continuare, website-ul va include numai o mică selecție din articolele în print, așadar, nu ezitați să vă abonați ca să primiți acasă, în poștă, exemplarul dvs.

În paginile revistei debutează odată cu acest număr două rubrici care încearcă să recupereze, în feluri diferite, trecutul teatrului românesc, privind în același timp spre viitor: CENTENAR. Teatrul unei națiunianalizează care ar trebui să mai fie misiunea Teatrelor Naționale în secolul 21, cu accent pe exemplele locale în context global.

Rubrica Exercițiu de memorieaduce în prim plan personalități care au construit inițiative artistice coerente în ultimele decenii, celebrând capacitatea acestora de a da coerență și consecvență unor idei, într-o vreme în care mii de idei bune s-au risipit în zadar. Începem în acest număr cu Mihaela Sîrbu, Cosmin Manolescu, Miki Braniște și Ovidiu Mihăiță.

Tot în print, testăm pentru prima dată o metodă de a implica cititorul în mod direct, prin inserția în paginile unui articol (pentru început doar unul) a unor coduri QR care, scanate cu un telefon smart, permit vizionarea unor trailere sau chiar a unor spectacole întregi disponibile on-line.

E felul nostru de a admite că am intrat într-un nou secol, chiar dacă mulți dintre noi sunt încă atașați de formatul tipărit, cu mirosul cernelii de tipografie și cu foșnetul hârtiei sub degete.

Începând din acest an veți găsi Scena.ro în mai multe librării din București și din țară, iar ca să marcăm prezența revistei în noua librărie Librarium de la TNB am ales acest loc pentru a vă invita la o întâlnire cu colaboratorii revistei, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Foto: Scena.ro – facebook

 

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.