Zilele Filmului Coreean – In Another Country deschide festivalul
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-coreean-in-another-country-deschide-festivalul/

Lungmetrajul „In Another Country” va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean.

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajul „In Another Country“ va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean la Bucureşti.

Filmul în regia lui Hong Sang-soo şi care o prezintă în rolul principal pe actriţa Isabelle Huppert, va da startul unui eveniment ce aduce în Capitală, până pe 17 noiembrie, o serie importantă de pelicule coreene de artă din 2012.

Prezent în competiţia Festivalului de la Cannes, în 2012, filmul lui Sang-soo Hong „Da-reun na-ra-e-seo/ In another country” este o colaborare inedită între regizorul coreean şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care publicul o va regăsi într-un triplu rol. Trei personaje, fiecare cu istoria sa personală, se întâlnesc în acelaşi loc, cu aceeaşi oameni, dar nu cu aceeaşi încărcătură emoţională şi nici cu aceleaşi implicaţii.

Citiţi şi: Zilele Filmului Coreean – proiecţie cu „Pieta“, câştigătorul Leului de Aur

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obişnuiţii locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Filme inedite la Zilele Filmului Coreean

„Pieta“, semnat de controversatul regizor coreean Kim Ki-duk va fi proiectat la București, la Zilele Filmului Coreean, la Sala Elvira Popescu (sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 19.00).

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneția, Pieta de Kim Ki-duk este o relatare nuanțată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare.

zilele filmului coreean

,,Pieta” va fi proiectat la Zilele Filmului Coreean

Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în fața afecțiunii materne si acesta renunță la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere si fericire cu mama, aceasta este răpită.

Asemănând relația protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul folosește imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spune regizorul, „o îmbrățișare a durerii și suferinței inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înțelegerea și împărtăşirea acelei dureri.”

Timp de trei zile, publicul bucureştean va avea ocazia unică de a viziona în cinema filme coreene de artă, greu accesibile în afara festivalurilor internaţionale de gen.

Programul festivalului

15 – 17 Noiembrie 2013 – Cinema Elvira Popescu

Vineri, 15 Noiembrie, ora 19.00

In Another Country (2012), regie Hong Sangsoo, durata 89’
Competiție – Festival de Cannes 2012
Competiție – Ghent International Film Festival 2012
Nominalizat pentru cel mai bun actor (Jun-Sang Yu) – Grand bell Awards, South Korea 2012
Nominalizat pentru cel mai bun film – Oslo Films from the South Festival 2012

Sinopsis

Filmul este o colaborare inedită între regizorul coreean Hong Sangsoo şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care o regăsim într-un triplu rol: trei personaje (fiecare cu istoria sa personală) toate purtând numele Anne.

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obișnuiții locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, ora 19.00

Pieta (2012), regie Kim Ki-Duk, durata 104’

Premiul publicului pentru interpretarea feminină – Asian Film Awards 2013
Premiul pentru cel mai bun film, secțiunea Directors’ Week Award – Fantasporto 2013
Nominalizat pentru regie, cel mai bun film și cea mai buna actriță – Baek Sang Art Awads 2013
Premiul juriului pentru interpretarea feminina – Asia Pacific Screen Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Blue Dragon Awards 2012
Premiul pentru regie și nominalizat la cel mai bun film – Dubai International Film festival 2012
Premiul pentru interpretarea feminina și Premiul Juriului – Grand Bell Awards, South Korea 2012
Premiul pentru cel mai bun film străin – Satellite Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Venice Film Festival 2012

Sinopsis

Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului cedează în fața afecțiunii materne și acesta renunță la slujbă.

Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere și fericire cu mama, aceasta este răpită. Presupunând că făptaşul este una dintre victimele lui din trecut, el porneşte pe urma tuturor oamenilor pe care i-a vătămat. În cele din urmă, bărbatul găseşte ce căuta, dar află că uneori este mai bine ca unele secrete să rămână nedescoperite.

Duminică, 17 Noiembrie, ora 18.00

The Weight (2012), regie Jeon Kyu-hwan, 107’

Premiul Special în secțiunea Orient Express – Fantasporto 2013
Nominalizat la cel mai bun film – Deauville Asian Film Festival 2013
Premiul Queer Lion – Venice Film Festival 2012
Premiul pentru regie – International Film Festival of India 2012 & Tallin Black Nights Film Festival

Sinopsis

Jung este un orfan care lucrează la morgă. Cultivând o mare pasiune și dedicație pentru munca sa deloc simplă, Jung duce în același timp o luptă continuă cu tuberculoza şi artrita, boli de care suferă. Doza mare de medicamente pe care trebuie să și-o administreze zilnic, combinată cu pasiunea față de job, îi transformă viața într-un amalgam de evenimente la granița dintre realitate și ficțiune.

Info:

Biletele vor fi disponibile la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Zilele Filmului Coreean sunt organizate la Bucureşti de Ambasada Coreei în România.

Foto credit: Cinemagia, Zilele Filmului Coreean

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.