Zilele Filmului German vin la București între 21 și 27 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-german-vin-la-bucuresti-intre-21-si-27-noiembrie/

Cele mai noi producţii germane vin la Bucureşti la cea de-a 14-a ediţie a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 şi 27 noiembrie la Bucureşti şi va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2019

Ediția de anul acesta vine cu 7 zile de film german în care vom vedea 12 titluri regizate, în egală măsură, de 6 regizori și 6 regizoare; egalitate totală, pur întâmplătoare așa cum ne mărturisește Andrei Șendrea – selecționerul de anul acesta. Andrei este scenarist și critic de film, a absolvit UNATC în 2015 și de atunci a lucrat pentru diferite publicații din presa scrisă dar și în televiziune.

„Avem o ediție eclectică, dar nu una în care am căutat să satisfac toate gusturile, cât mai degrabă una în care am încercat să mă apropii de un spectator ideal. Un spectator pe care să-l conving (filmul să-l convingă) să revină la ZFG în fiecare seară pentru a primi ceva nou, nu o altă variantă a unei teme favorite. Un spectator pasionat de film, sau măcar destul de curios, pe care filmul să îl agațe doar prin mijloacele cinematografice. Nu printr-o ‘poveste adevărată’ (deși avem și din acestea), nu printr-o temă socială la modă (există și asta), nu prin strălucirea premiilor de la Berlinală (bifat și aici)”, spune Andrei Șendrea.

Filmul de deschidere #ZFG14 este Systemsprenger | Copilul-problemă (foto), propunerea Germaniei la Premiile Oscar în 2020. Filmul regizat de Nora Fingscheidt a avut premiera internațională în competiția de anul acesta de la Berlin unde a fost distins cu Ursul de Argint – Premiul Alfred Bauer. De atunci a adunat un număr important de premii la festivalurile de film europene.

Bernadette sau Beni, cum dorește să i se spună, o fată delicată, dar plină de energie, este ceea ce se numește un copil-problemă (systemcrasher). Așa li se spune copiilor cu predispoziție de a încălca radical orice regulă și de a nega cu consecvență orice structură, copii care ajung să străbată pas cu pas toate filtrele sistemului german de protecție a copiilor și adolescenților. Fetița de nouă ani reușește să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează. Pentru că exact asta își dorește – să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleșită de imprevizibilitatea propriei fiice.


Pe Beni o puteți vedea și pe vizualul #ZFG de anul acesta care, ca de fiecare dată folosește o paletă de culori care să celebreze bucuria pe care ne-o oferă arta cinematografică.

„Sunt mândră să fi ajuns la cea de-a 14 ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN. Ați spune că e ușor după atâția ani însă, de fiecare dată, apar alte și alte dificultăți. Mă bucur însă că, cel puțin până acum, am reușit să găsim soluții și că prezența în număr mare a publicului la proiecțiile noastre ne confirmă de fiecare dată necesitatea acestui eveniment” – Marina Neacșu, Coordonator Proiecte Culturale Goethe-Institut.

Întregul program al #ZFG14 este disponibil aici, de unde puteți deja achiziționa bilete.

Continuând obiceiul început anul trecut, am ascuns în oraș 14 plicuri cu bilete la film. Fiecare plic conține câte două bilete la un film din program, tot ce trebuie să faceți este să le găsiți și să le deschideți. Le veți recunoaște ușor, sunt galbene și sunt personalizate cu vizualul de anul acesta. Pentru indicii vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a evenimentului.

Cea de-a 14-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 21 și 27 noiembrie.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. ZILELE FILMULUI GERMAN este unul dintre programele culturale cu tradiție pe care le desfășoară în România.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Agerpress, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, The Institute, Librăriile Cărturești, AARC – All About Romanian Cinema, MovieNews, CineGhid, CineFan, Munteanu, Radio România Cultural, Film Menu, LiterNet.

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.