Zilele Filmului Romanesc – premiere absolute, lansări și dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-romanesc-premiere-absolute-lansari-si-dezbateri/

Filme aflate la prima întâlnire cu publicul, dezbateri, masterclass-uri şi lansări de carte vor anima Zilele Filmului Românesc (ZFR) la TIFF, care încep oficial joi, 5 iunie.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2014

Zilele Filmului Romanesc. Spectatorii vor avea ocazia să vadă, în premieră absolută, trei filme în competiția ZFR: “Poarta Albă” (r. Nicolae Mărgineanu), “Cripta” (r. Corneliu Gheorghiță), și documentarul “Un ultim an în 114 minute” (r. Daniel Djamo).

Tot în premieră, în afara competiției, va rula comedia “America, venim!”, debutul lui Răzvan Săvescu. “Quod erat demonstrandum” (r. Andrei Gruzsniczki), care figurează și în competiția internațională, va avea premiera românească în festival.

Alte trei premiere sunt în secțiunea de scurtmetraje ZFR: “Start Anew World” (r. Luiza Pârvu), “Kowalski” (r. Andrei Crețulescu) și “Să mori de dragoste rănită” (r. Iulia Rugină). Angela Similea, care apare în film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge sâmbătă, de la 17.00.

De la Cannes, unde a obținut Mențiunea speicială în Quinzaine des Réalisateurs, ajunge la TIFF și “Trece și prin perete”, al lui Radu Jude. Documentarul de impact al lui Vlad Petri, “București, unde ești?”, va rula joi, de la 21.45, în Unirii Open Air, înainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie. Detalii despre filmele și programul ZFR, aici.

Actorii Vlad Ivanov (“Snowpiercer”) și Anamaria Marinca (“Europa Report”) sunt invitații lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge joi, de la 17.00. Vineri, de la aceeași oră, publicul îl poate întâlni pe Florin Zamfirescu, distins cu Premiul de Excelență. De neratat este și „Hai Iu Iu NU Hi You You”, un show marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea, subintitulat „concert remix-uri Maria Tănase”.

13 melodii vor fi electro-orchestrate live de muzicianul Vlaicu Golcea şi cântate de către actori, joi, de la 22.00, la Casa de Cultură a Studenților.

Maia Morgenstern

Maia Morgenstern

Una dintre melodii va fi interpretată de actrița Maia Morgenstern. Marius Mihalache & Band vor anima atmosfera cu „Back to Swing” vineri, la 22.30, la Casa TIFF.

În paralel cu proiecțiile și evenimentele legate de filmul românesc, Debra Winger, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, joi, de la 17.00, la Napoca 15.

Actrița va introduce proiecțiile speciale ale filmelor “Ofițer și gentleman” (joi, Casa de Cultură a Studenților, de la 20.30) și “Cerul ocrotitor” (vineri, 18.30, CCS).

Un masterclass va susține și cineastul britanic Peter Webber tot joi, de la 12.00, la Napoca 15.

Pe 5 iunie, la 20.00, invitații speciali vor vizita Depozitul de Filme din Cluj, un loc abandonat, cu potențial de spațiu urban alternativ, pentru care TIFF a inițiat o campanie de crowdfunding, în cadrul proiectului „Salvați Marele Ecran!”.

Vor fi proiectate fragmente din documentarul “Cinema, mon amour” (r. Alexandru Belc, work-in-progress) și va fi lansată cartea „Janovics, the creator of Transylvanian Hollywood”, de Zakarias Erzsebet.

Foto cu Zilele Filmului Romanesc – Cinemagia

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.