Zilele Teatrului Național Iași – o microstagiune aniversară
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-teatrului-national-iasi-o-microstagiune-aniversara/

În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, Naţionalul ieşean organizează un maraton cu unsprezece spectacole proprii şi patru evenimente conexe, care să-i celebreze istoria şi prezentul: „Zilele Teatrului Naţional Iaşi”.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2022

Un eveniment amplu, care marchează 126 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului ieșean (1 decembrie 1896), o microstagiune care oferă, pe lângă cele unsprezece spectacole riguros selectate, evenimente conexe dedicate tuturor celor interesați de artele spectacolului, precum și ocazia de a întâlni personalități marcante din lumea teatrului, oaspeți din țară și din străinătate.

La această primă ediție, sunt așteptați curatori de festivaluri, jurnaliști de teatru, critici și manageri culturali din România și din afara țării (Marea Britanie, Ucraina, Grecia, Turcia, Cehia, Republica Moldova, Polonia).

Performanță; cele mai bune spectacole ale stagiunii

Timp de cinci zile, publicul festivalului va avea ocazia să vizioneze spectacolele de succes ale stagiunii, apreciate atât de spectatorii ieșeni, cât și de publicul și juriile altor evenimente teatrale importante din țară și de peste hotare: cinci spectacole din dramaturgia clasică și contemporană românească și șase montări ale unor piese din dramaturgia străină, toate cele unsprezece producții bucurându-se de semnăturile unor remarcabili creatori de teatru. Reprezentațiile se vor desfășura în cele patru săli de spectacole: Sala Mare, Teatru³, Sala Studio, Uzina cu Teatru. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală (tel. 0232 255999) și de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

Interactivitate; evenimente conexe

În programul evenimentului, teme de interes din sfera fenomenului teatral din zilele noastre vor fi dezbătute în cadrul celor patru întâlniri cu public.

În deschiderea festivalului, pe 30 noiembrie, în Sala Foaier, de la ora 11:00, va avea loc conferința „Strategii și politici culturale în actualul context european”, susținută de Aura Corbeanu, profesor universitar doctor, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, vicepreședinte executiv al Asociației UNITER .

Pe 1 decembrie, la Casa Muzeelor Iași, în Sala de conferințe, începând cu ora 11:00, se va lansa cartea „100 de spectacole în 100 de ani la Teatrul Național din Chișinău”, volum îngrijit de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Lansarea de carte va fi prezentată de scriitoarea Nicoleta Dabija.

În cea de-a treia zi a festivalului, pe 2 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfășura conferința „Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse”, susținută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Național Academic de Cercetare și Artă modernă, Kiev, Ucraina.

Moderator: Raluca Rădulescu, realizator Radio România Cultural.

Pe 3 decembrie, de la ora 11:00, în Sala Foaier se va desfășura ultima conferință din cadrul „Zilelor Teatrului Național Iași”, cu titlul ,,Dezvoltarea de proiecte și programe creative – o perspectivă britanică”, susținută de Mhora Samuel, manager de proiecte și programe culturale, Marea Britanie. Moderator: Ioana Petcu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Continuitate; inaugurarea din 1896

La 1 decembrie 1896 a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului Naţional ieşean, proiectată de celebrii arhitecţi vienezi Fellner şi Helmer, angajaţi de primarul Vasile Pogor. Noul edificiu a fost construit pe terenul vechii primării, după ce în noaptea de 17 spre 18 februarie, în 1888, Teatrul din Copou s-a năruit în urma unui incendiu.

Execuţia construcţiei a fost încredinţată unei societăţi bucureştene, iar uzina electrică şi cea termică au fost realizate de o societate berlineză. De la uzina electrică s-au alimentat primele instalaţii de iluminat public din Iaşi (iluminatul Pieţii Teatrului cu 12 lămpi electrice cu arc voltaic), moment care marchează începutul electrificării oraşului Iaşi.

Programul sărbătorilor de inaugurare s-a derulat în zilele de 1 şi 2 decembrie şi a cuprins „Uvertura Naţională” de Flechtenmacher, vodevilurile „Muza de la Burdujeni” de C. Negruzzi şi „Cinel-cinel” de Vasile Alecsandri şi comedia în versuri „Poetul romantic” de Matei Millo.

Sala Mare, o adevărată bijuterie arhitectonică, adăposteşte cortina pictată de meşterul vienez M.Lenz, plafonul şi cortina de fier, creații ale artistului vienez Al. Goltz. Tot aici se află vestitul candelabru cu 109 becuri din cristal de Veneţia. Clădirea Teatrului Naţional Iaşi a fost inclusă de BBC, în 2015, în topul celor şapte teatre care îţi taie respiraţia.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.