Ziua Culturii Naționale, celebrată de Tinerimea Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-celebrata-de-tinerimea-romana/

Concertul care va reprezenta culminaţia seriei de manifestări dedicate pe 15 ianuarie Zilei Culturii Naţionale, va avea loc la Ateneul Român, de la ora 19.00, şi este organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2015

Ziua Culturii Naționale / Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal și Corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu sunt cele două formații artistice de anvergură internațională, cu care Centrul Național de Artă Tinerimea Română onorează excelența acestui eveniment.

Cele două soliste ale serii vor fi soprana Valentina Naforniță, o stea pe firmamentul select al artei lirice internaționale și violonista Ioana Cristina Ziua Goicea, una dintre cele mai apreciate valori ale noii generații de muzicieni români.

După concert, va avea loc lansarea primei apariții discografice a Orchestrei Române de Tineret, sub egida editurii Casa Radio. CD-ul înregistrat și produs de Radio România conține capodopere ale creației muzicale românești.

În aceeași seară, la sala de concert a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, va avea loc o seară de muzică și poezie intitulată “Dor de Eminescu”.

În acest spectacol, ansamblul Archaeus al Tinerimii Române a invitat o serie de actori cunoscuți precum Adrian Păduraru, Manuela Ciucan, Iuliana Nistor ș.a., alături de pianiștii Mădălina Pasol si Dan Ardelean și de baritonul Valentin Vasiliu.

În foaier, va fi găzduită o expoziție de fotografie dedicată figurilor importante de actori care au dat glas poemelor eminesciene de-a lungul timpului, semnată de fotograful Daniel Faluveghi.

Foto: Tinerimea Română, Ziua Culturii Naționale – Virgil Oprina

12
/02
/16

Centrul Cultural Rus din București și Asociația SmartArt îi invită pe iubitorii operei şi baletului să sărbatorească prin muzică cei 250 de ani de excelență ai Teatrului Bolshoi din Moscova. Evenimentul aniversar - un recital extraordinar de arii și lieduri rusești - va avea loc miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, la sediul Centrului Cultural Rus.

11
/02
/16

Concertul lui Charles Aznavour, programat inițial pentru 20 februarie, la Romexpo, a fost amânat, "din motive logistice'', urmând să aibă loc pe 28 aprilie. Charles Aznavour (91 de ani) se află într-un turneul restrâns — "One Night Only", ce se desfășoară în doar câteva dintre capitalele europene, printre acestea aflându-se și București.

10
/02
/16

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume și desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

09
/02
/16

Nominalizat de șapte ori la Premiile Grammy, Omar Sosa este un artist exact așa cum e Cuba. O insulă între trei continente ale muzicii, care reușește să-și definească o identitate distinctă. Va concerta pe 30 iunie, la București, în cadrul Jazz Night Out.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”.