Ziua Limbii Române în lume – Colocvii, expoziţii şi evenimente pe Facebook
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-romane-in-lume-colocvii-expozitii-si-evenimente-pe-facebook/

Colocvii, lansări de carte, expoziţii şi chiar evenimente pe Facebook se numără printre proiectele pregătite de reţeaua Institutelor Culturale Româneşti din străinătate pentru a marca Ziua Limbii Române.

Un articol de Petre Ivan|28 august 2017

Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Primul care a sărbătorit Ziua Limbii Române a fost Institutul Cultural Român de la Stockholm care a organizat o conferinţă şi o lectură publică de poezie pe 21 august. Programul a cuprins prezentarea unora dintre cei mai reprezentativi autori ai literaturii române precum şi o prezentare a editurii şi a revistei Scrisul Românesc din Craiova.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău a sărbătorit pe 23 şi 24 august manifestări culturale dedicate Zilei Limbii Române în Republica Moldova, prin marcarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexei Mateevici şi a 100 de ani de la apariţia poemului ”Limba noastră”.

Pe 31 august, la Biblioteca Publică Raională Leova va avea loc vernisarea expoziţiei „George Coşbuc – Nunta Zamfirei”. Expoziţia urmăreşte parcursul biografic al poetului şi aduce în atenţia publicului o serie de documente şi fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, extrase din presa vremii.

Vernisajul va fi urmat de simpozionul „Odă limbii române“, la care susţin prelegeri academicianul Valeriu Matei şi filologul Anatolie Eremia. Pe 4 şi 5 septembrie, va fi organizată cea de-a şasea ediţie a Congresului Internaţional al Eminescologilor, la care vor fi prezenţi specialişti din România, Turcia, Ucraina, Austria, Bulgaria, Chile, Italia şi Republica Moldova.

În capitala chineză a fost organizat evenimentul „Cinstirea Zilei Limbii Române“, pe 26 august, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, desfăşurat la Noul Centru Expoziţional.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va organiza, pe 31 august, lansarea cărţii pentru copii ”Florile Vieţii”, de Alexandrina Olălău, cu ilustraţii de Ramona Olălău.

Ziua Limbii Române va fi marcată la Londra prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016.

Evenimentul va fi completat cu scurte mărturii narative care vor ilustra motivaţiile şi experienţele foştilor cursanţi. Aceste fragmente narative vor fi însoţite de portretele fotografice ale respondenţilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca ziua prin organizarea unor cursuri de limba română, pe 5 septembrie. Printre subiectele abordate se vor regăsi noţiuni generale despre istoria şi geografia României, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, asemănări şi deosebiri între limbilZiua Limbii Române e română şi portugheză, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România.

Proiectul „Evenimente dedicate promovării limbii române“ va avea loc pe 31 august la Institutul Cultural Român de la Madrid. El va cuprinde mai multe activităţi de promovare a cursurilor de limbă română şi de creştere a vizibilităţii activităţilor organizate de ICR, transmite instituţia. Participanţii vor primi cărţi în limba română şi alte materiale promoţionale.

Institutul Cultural Român de la New York propune un eveniment la sediu, pe 31 august. „Vârste şi chipuri ale limbii române în SUA“ va avea două componente: o conferinţă susţinută de Mona Momescu, lector de limba şi cultura română la Catedra „N. Iorga” din cadrul Columbia University, New York, şi o expoziţie de carte, care va conţine câteva „bijuterii bibliofile“, inclusiv unele manuale la care se face referire în conferinţă, provenind din colecţia particulară a Monei Momescu. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 15 septembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris va organiza, pe 31 august, conferinţa „Limba şi identitate românească“, care va avea atât caracter ştiinţific, prin alocuţiunile susţinute de doi profesori universitari – Laura Zăvăleanu şi Alvaro Rocchetti, de la Université Sorbonne Nouvelle -, cât şi unul de popularizare a limbii române, a unicităţii acesteia în spaţiul est-european.

La Tel Aviv va avea loc, pe 31 august, o dezbatere despre poezie ca limbă internaţională de legătură între popoare, precum şi despre poezia în cultura iudaică, însoţită de recitaluri de poezie românească şi de momente muzicale. Sub egida Zilei Limbii Române, ICR va organiza o serie de evenimente de prezentare în Israel a volumelor ”Degete mici”, ”Zilele regelui” şi ”Toate bufniţele”, semnate de Filip Florian.

Institutul Cultural Român de la Varşovia propune un proiect expoziţional, menit să familiarizeze publicul polonez cu istoria şi particularităţile limbii române.

Expoziţia va avea loc în perioada 31 august – 20 septembrie şi este concepută ca o serie de 25 de planşe dedicate limbii române, începând cu o trecere în revistă a etapelor istorice de formare a limbii, continuând cu influenţele slave, turceşti, greceşti, maghiare, germane şi romanice, oferind, în acelaşi timp, şi un tablou al limbii române de astăzi, trecută prin etapele proprii de modernizare.

ICR Viena propune un eveniment de prezentare a bibliotecii Institutului, inaugurată pe 30 august 2014. De Ziua Limbii Române, bibliotecarul Maria Demble va prezenta oferta de carte a bibliotecii, precum şi achiziţiile de titluri noi.

Foto: Ziua Limbii Române – facebook

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.