Ziua Limbii şi Teatrului Idiş, sărbătorită la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-limbii-si-teatrului-idis-sarbatorita-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Teatrul Evreiesc de Stat, ca moştenitor şi continuator al tradiţiei culturii idiş în România, invită publicul în această seară, de la ora 19.00, la un eveniment dedicat moştenirii teatrale idiş din România.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2018

Instituirea Zilei Limbii şi Teatrului Idiş reprezintă o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice culturii evreieşti din România, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale a ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească, se arată într-un comunicat al TES.

Data de 30 mai a fost instituită ca Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la iniţiativa deputatului Silviu Vexler şi adoptată în unanimitate de către Parlamentul României, fapt ce reprezintă o recunoaştere a contribuţiei evreilor la dezvoltarea României şi un simbol al legăturii esenţiale dintre limba idiş şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

„Faptul că tradiţia teatrului de limbă idiş s-a menţinut pentru a bucura generaţii de spectatori nu şi-au putut-o închipui nici cei mai temerari visători. Legământul lui Goldfaden cu publicul său a trecut prin timp şi s-a întărit prin dragostea statornică a publicului pentru teatru”, spunea dramaturgul Israil Bercovici.

Evenimentul dedicat Zilei Limbii şi Teatrului Idiş va fi unul plin de surprize pentru oaspeţi. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Ziua Limbii şi Teatrului Idiş la Teatrul Evreiesc de Stat – facebook

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.