Ziua Mondială a Scriitorilor aduce „Școala nevestelor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-scriitorilor-aduce-scoala-nevestelor/

Pe 3 martie, de Ziua Mondială a Scriitorilor, Centrul Cultural LUMINA îl readuce în atenţia publicului pe „geniul comediei”: Jean-Baptiste Poquelin Molière.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

De la ora 19.00 are loc o reprezentație cu public a spectacolului  „Școala nevestelor” de J.B. Molière, după rescrierea dramatică în versuri alexandrine semnată de Adrian Nicolae.

Spectatorii îi vor vedea pe scenă pe Adrian Nicolae, Alexandru Pavel, Voicu Aaniței, Codrin Boldea, Ana Crețu și Tudor Cucu-Dumitrescu.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză, iar scenografia este semnată de Adriana Grand.

Jean-Baptiste Poquelin Molière (1622-1673) a scris Școala nevestelor în plină maturitate. Piesa a avut premiera în anul 1662, la scurtă vreme după căsătoria dramaturgului cu Armande Béjart, și ridiculiza educația limitată a tinerelor din familiile avute.

Până la momentul acela, autorul scrisese peste zece comedii. Fiu al unei familii prospere, Molière a studiat la Collège de Clermont și a intrat devreme în lumea teatrului. La 21 de ani și-a înființat prima trupă, intitulată Illustre Théâtre, împreună cu Armande Béjart. În doi ani în care a jucat mai multe spectacole, compania a acumulat datorii uriașe și nu se știe nici astăzi cine este binefăcătorul care, plătindu-le, l-a scos pe dramaturg din închisoare. Tot atunci acesta a început să-și spună Molière, luându-și numele din denumirea unui sat din Franța, pentru a-și scuti tatăl de rușinea de a avea un actor în familie. Și tot de atunci o nouă trupă ambulantă pe care a creat-o, intrând în grațiile lui Filip I, duce de Orléans, avea să colinde în jur de treisprezece ani țara și să cucerească din ce în ce mai mulți spectatori. Dintre piesele create de Molière în această perioadă, puține au supraviețuit, iar Școala nevestelor, scrisă la un an după Școala bărbaților, este considerată prima sa capodoperă, apărută în momentul în care autorul lăsa în urmă commedia dell’arte și se apropia din ce în ce mai mult de satiră. Acesta a fost începutul unei serii remarcabile de comedii, care, în decursul secolelor, aveau să-i confere autorului statutul de „geniu al comediei” și cel mai mare autor de comedii din toate timpurile. Printre ele, Tartuffe sau Impostorul, Dom Juan, Mizantropul, Burghezul gentilom etc.

Foto: Adriana Grand

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.