Zrinko Ogresta deschide Zilele Filmului Croat
https://www.ziarulmetropolis.ro/zrinko-ogresta-deschide-zilele-filmului-croat/

Lungmetrajul regizorului croat Zrinko Ogresta va deschide cea de-a doua ediţie a Zilelor Filmului Croat, pe 28 noiembrie, la Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Lungmetrajul regizorului croat Zrinko Ogresta va deschide cea de-a doua ediţie a Zilelor Filmului Croat, pe 28 noiembrie, la București.

Filmul lui Zrinko Ogresta a fost distins cu Premiul Publicului în cadrul Festivalului de Film de la Motovun în 2008 și a fost câștigător a două premii Golden Arena la Pula Film Festival în 2008 – Cea mai bună actriță și Cea mai bună imagine .

Spre deosebire de majoritatea filmelor care provin din spațiul ex-iugoslav, Behind the glass nu tratează probleme politice sau subiecte istorice (crime de război, masacre), ci o temă mai rar întîlnită în lungmetrajele care vin din această parte a Europei: un triunghi amoros.

Tocmai din acest motiv, filmul lui Ogresta a fost selecționat în festivalurile de la Roma, Cairo, Denver, Ghent și Göteborg. În 2008, Behind the glass a fost nominalizat pentru Crystal Globe în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Pe parcursul a cinci zile, toate problemele din viața lui Nikola (Leon Lucev), un arhitect de succes de 35 de ani, ies la iveală: Ana (Daria Lorenci), amantă de peste șase ani și în același timp colegă de serviciu, s-a săturat să ascundă relația și îl somează pe Nikola să divorțeze.

Citiţi şi: Zilele Filmului Croat, la Bucureşti

Soția și mama copilului său, Maja (Jadranka Djokic), vrea deasemenea ca Nikola să ia decizia finală. Indiferent pe cineva va alege, Nikola va răni pe cineva.

Zrinko Ogresta Iza stakla

Scenă din filmul regizat de Zrinko Ogresta, „Behind the glass“

Zrinko Ogresta este unul dintre cei mai importanți regizori croați, câștigător, printre altele, a două premii pentru Cel mai bun regizor în cadrul Pula Film Festival (pentrul filmele Washed Out și Red Dust), al unui Premiu Special al Juriului de la Karlovy Vary (2003) pentru Here și al premiului „Krzysztof Kieslowski” acordat la Denver International Film Festival.

Cea de-a doua ediție a Zilelor Filmului Croat va avea loc în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Zilele Filmului Croat (ZFC) este un eveniment organizat de către Ambasada Croației la București în parteneriat cu Institutului Francez, cu sprijinul Comisiei Europene.

Foto credit: Zilele Filmului Croat, Zrinko Ogresta

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.