Zuckerberg se pune pe citit: În 2015, o carte nouă la fiecare două săptămâni
https://www.ziarulmetropolis.ro/zuckerberg-se-pune-pe-citit-in-2015-o-carte-noua-la-fiecare-doua-saptamani/

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a anunţat că provocarea sa pentru 2015 este să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, prin acest demers fiind interesat mai ales să înveţe lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2015

La începutul fiecărui an, Mark Zuckerberg anunţă care este provocarea sa pentru anul care urmează şi care trebuie să îl ajute să înveţe ceva despre lumea înconjurătoare şi să îi extindă perspectiva dincolo de activitatea sa la Facebook.

Astfel, până în prezent, printre provocările anuale ale lui Zuckerberg s-au numărat să înveţe să vorbească mandarina (un dialect al limbii chineze), să cunoască în fiecare zi o nouă persoană care nu lucrează la Facebook, să scrie în fiecare zi un mesaj de mulţumire unei persoane care a făcut din această lume un loc mai bun, să devină vegetarian (sau să mănânce carne numai dacă ucide singur animalul pe care urmează să îl mănânce) şi să poarte cravată în fiecare zi.

Pe 31 decembrie 2014, Mark Zuckerberg a anunţat prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că este în căutarea unei provocări pentru anul 2015. Astfel, vineri, Zuckerberg, le-a mulţumit printr-un alt mesaj pe Facebook celor 50.000 de persoane care au conturi pe reţeaua de

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

The End of Power, prima carte pe ca Zuckerberg o va citit în 2015

socializare şi care i-au făcut sugestii cu privire la ce provocare ar trebui să aibă în vedere în 2015.

Potrivit lui Mark Zuckerberg, cele mai multe propuneri au avut legătură cu provocări ce ţin de citit. Astfel, Zuckerberg a spus că a decis că provocarea sa pentru 2015 va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, punând accentul pe învăţarea unor lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii.

„Sunt încântat de provocarea mea în domeniul lecturii. Consider că lectura este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent”, a spus, printre altele, Mark Zuckerberg.

Prima carte pe care Mark Zuckerberg o va citi în acest an este „The End of Power”, de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea se schimbă în sensul oferirii unei puteri mai mari persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost deţinută de mari guverne, organizaţii militare sau de altă natură.

Totodată, Mark Zuckerberg a creat şi o pagină pe Facebook destinată noii sale provocări – „A Year of Books”. Pe această pagină, Zuckerberg va Zuckerberanunţa ce cărţi va citi pe parcursul acestui an. De asemenea, el îi invită pe cei care au citit sau citesc cărţile respective să participe la discuţii pe această pagină de Facebook, care va fi moderată.

Pe de altă parte, Mark Zuckerberg a spus că a apreciat toate sugestiile făcute de utilizatorii Facebook cu privire la provocarea pe care ar trebui să o aibă în 2015. „Multe dintre sugestii s-au referit la faptul că trebuie să susţin financiar oamenii aflaţi în dificultate”, a spus Mark Zuckerberg, precizând că soţia sa, Priscilla, şi cu el îşi vor continua pe deplin activitatea caritabilă şi în acest an.

Unii dintre voi aţi sugerat să întâlnesc câte o nouă persoană în fiecare zi. Asta a fost de fapt provocarea mea în 2013. Alţii au sugerat să predau ore la şcoală. Am făcut şi acest lucru şi mi-ar plăcea să mai fac aşa ceva şi să fiu mai implicat în educaţie în acest an – Mark Zuckerberg.

Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,35 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, fapt care înseamnă că aproape jumătate din populaţia conectată la internet la nivel mondial foloseşte această platformă măcar o dată pe lună, după cum relata la sfârşitul lui octombrie publicaţia The Wall Street Journal.

Foto: Zuckerberg – facebook

25
/06
/16

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas Cişmigiu o seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn.