Madame Butterfly, Giordano Bruno & Moliere
https://www.ziarulmetropolis.ro/17-februarie-in-cultura-madame-butterfly-mo-yan-si-pozitia-copilului/

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viaţă Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) şi celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2017

Scriitorul chinez Mo Yan, laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 2012, s-a născut, de asemenea, într-o zi de 17 februarie.

Fiu de țărani, Mo Yan a fost nevoit să se lase de școală după clasa a V-a din cauza Revoluției culturale și a început să lucreze pe câmp. La vârsta de 20 de ani s-a alăturat Armatei Populare de Eliberare, care l-a trimis la Institutul de Arte al Armatei. Acolo a început să scrie sub pseudonimul Mo Yan, care înseamnă „Nu vorbi!” (sau „Nu vreau să vorbesc”). Mo Yan a declarat că și-a ales acest pseudonim „pentru a-mi aminti că trebuie să-mi țin gura”.

1600 – A încetat din viață Giordano Bruno,susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe; a dezvoltat această teorie şi a emis ipoteza unui univers infinit: „Despre infinit, univers şi lumi”. A fost ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei.

1673 – A încetat din viață Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebrul dramaturg francez, autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat vicii ale spiritului sau ale societăţii („Avarul”, „Mizantropul”).

1803 – S-a născut Edgar Quinet, istoric, scriitor, filozof și filoromân francez.

1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a dat afișul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1856 – A încetat din viață  Heinrich Heine, poet, ultimul reprezentant al romantismului german.

1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini.

1916 – S-a născut Raf Vallone, actor italian, premiat în 1961 cu Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet.

1917 – S-a născut Ioana Radu, cântăreață româncă (romanțe și muzică populară).

1923 – A încetat din viață Teodor T. Burada, folclorist, etnograf și muzicolog, descoperitorul bocetului popular.

1934 – S-a născut actorul Alan Bates – „Departe de lumea dezlănţuită”.

1939 – S-a născut Constantin Dicu, regizor român de film TV.

17 februarie

Pe 17 februarie 2013, cineastul român Călin Peter Netzer obținea Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu „Poziția copilului”.

1947 – A încetat din viaţă, la Paris, scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, numită de Nicolae Iorga „ambasadoarea sufletului românesc”, laureată a premiului Academiei Franceze. În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu.

1954 – S-a născut Rene Russo, actriță de film americană (Tin Cup, Showtime, Two for the Money).

1969 – Bob Dylan și Johnny Cash au înregistrat în duet piesa “Girl from the North Country”. Melodia, scrisă de Dylan, a făcut parte inițial din al doilea album de studio al acestuia, intitulat The Freewheelin.

1970 – A încetat din viață Alfred Newman, compozitor american de muzică de film

1971- S-a stins din viață Miron Radu Paraschivescu, poet, publicist și traducător român

2001 – A încetat din viață Richard Wurmbrand, misionar creștin, autor a peste 18 cărți tipărite în peste 70 de limbi, deținut politic în regimul comunist.

2013 – A avut loc cea de-a 63-a ediție a Ursului de aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului, unul dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei românești.

Foto cu 17 februarie -wikipedia

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.