Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului SoNoRo ‘Love Unlimited’ 2012 începe vineri
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-vii-a-editie-a-festivalului-sonoro-love-unlimited-2012-incepe-vineri/

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se desfăşoară începând de vineri până pe 25 noiembrie, sub tema „Love unlimited”. Ca în fiecare an, concertul de deschidere va fi găzduit de Sala Unirii a Palatului Cotroceni, vineri, la ora 19,00, şi va fi urmat de alte şaisprezece concerte programate la […]

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2012

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se desfăşoară începând de vineri până pe 25 noiembrie, sub tema „Love unlimited”.

Ca în fiecare an, concertul de deschidere va fi găzduit de Sala Unirii a Palatului Cotroceni, vineri, la ora 19,00, şi va fi urmat de alte şaisprezece concerte programate la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Concerte intitulate sugestiv „El Amor y la Muerte”, „From Russia with Love”, „I’ve got a Crush on You”, „Hallelujah Junction”, „Despre dragoste şi alţi demoni” sau „Fata şi moartea” vor avea loc în Palatul Cotroceni, Palatul Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Ateneul Român, ArCuB, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Catedrala Sf. Iosif, Banca Naţională a României (Bucureşti), Biblioteca „Mihai Eminescu” (Iaşi), Muzeul de Artă – Palatul Baroc (Timişoara), Universitatea Babeş-Bolyai, Bastionul Croitorilor şi Club Diesel (Cluj).

Din programul festivalului nu vor lipsi piesele unor compozitori consacraţi precum Johannes Brahms, Franz Liszt, Antonín Dvorak, Franz Schubert, Piotr Ilici Ceaikovski, Robert Schumann, dar şi creaţii ale compozitorilor moderni ca Eric Satie, John Cage, George Gershwin, Astor Piazzolla sau Karol Szymanowski.

Surpriza din acest an este lansarea unui nou album oficial SoNoRo – „Love Songs” -, pianiştii Diana Ketler şi Konstantin Lifschitz, violonistul Andrej Bielow şi violistul Răzvan Popovici interpretând piese de Johannes Brahms, Josef Suk şi Antonín Dvorak.

Filmul „Noseland”, un mockumentar despre muzica clasică, realizat de Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner, a cărui premieră în România a avut loc în luna iunie la TIFF, în parteneriat cu SoNoRo, va fi proiectat la ArCuB în data de 20 noiembrie. Printre protagoniştii acestuia se numără nu doar muzicieni renumiţi ca Julian Rachlin sau Jeanine Jansen, dar şi celebrităţi precum John Malkovich şi Sir Roger Moore. La eveniment va lua parte şi unul dintre cei doi realizatori, Sebastian Leitner.

O premieră la festival o va constitui salonul literar denumit după tema acestei ediţii, organizat în parteneriat cu „Dilema Veche”, cu invitaţi de renume precum Horia-Roman Patapievici, Tudor Giurgiu, Ioana Pârvulescu şi o parte dintre muzicienii SoNoRo.

În numai şase ani de la înfiinţare, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Sursa: Agerpres

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

14
/01
/17

CRONICĂ DE FILM „Jackie”, lungmetrajul cu care chilianul Pablo Larrain s-a aflat în 2016 în Competiţia Festivalului de la Veneţia, se situează la intersecţia dintre un film biografic mainstream, cu superstaruri, şi un film de autor care încearcă să împrospăteze convenţiile genului. De aici şi frumuseţea sa.

13
/01
/17

Apărut în 2007 şi relansat acum la liber pe platforma Cinepub, "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, se înscrie în demersul regizorilor Noului Cinema Românesc, fie ei autori de filme de ficţiune sau de documentare, de a chestiona prezentul prin analiza trecutului, în special a comunismului, şi de a înţelege trecutul pentru o mai bună situare în prezent.

13
/01
/17

Începând din acest weekend, Nino, personajul îndrăgit din seria de concerte-lecție ale Operei Comice pentru Copii "Cu Nino în jurul Lumii", îi așteaptă pe cei mici pe Patinoarul Copiilor, deschis în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16.

13
/01
/17

Căciuleanu pune o oglindă în faţa unor tineri şi ne arată cum vorbesc: un limbaj codificat, cu multe prescurtări, deopotrivă amuzant şi ciudat, susţinut de un acompaniament coregrafic dinamic, pe măsură.