,,Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, în deschiderea Festivalului de Film Istoric de la Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-de-nae-caranfil-in-deschiderea-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov/

,,Closer to the Moon”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Nae Caranfil, va deschide cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, iar printre lectorii evenimentului cinematografic se vor regăsi eseistul Theodor Paleologu şi istoricii Georgeta Filitti şi Liviu Tofan.

Un articol de Liliana Matei|12 iulie 2014

Programul complet al festivalului, care se va desfăşura între 1 şi 10 august, va cuprinde peste 40 de filme documentare şi de ficţiune, concerte şi evenimente speciale, cărora li se vor adăuga dezbateri legate de temele evenimentului cinematografic de anul acesta – „Marele Război”, „Anul 1989” şi „Los Angeles 1984”.

„Avem zece zile pline. (…) Anul acesta avem 23 de prelegeri (la Şcoala de Vară, n.r.), organizate câte două sau chiar trei pe zi, unele dintre prelegeri sunt sub formă de panel, cu mai mulţi invitaţi, vor fi primele patru zile care vor fi dedicate Primului Război Mondial şi apoi, încet-încet, vor trece către o temă care ne este foarte dragă, «Anul 1989». (…) Şcoala de Vară aduce 15 studenţi români şi 20 de studenţi din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Sunt două şcoli de vară care s-au unit, vom avea cu această ocazie şi filme din Republica Moldova şi doi lectori din Republica Moldova”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului, preluat de Mediafax.

Prezentă la conferinţa de presă, criticul de film Irina Margareta Nistor a spus că acest festival a făcut-o să iubească istoria „mai mult ca niciodată”. „Mă bucur foarte tare că va fi proiectat «Iluzia cea mare», pentru că este unul din cele 20 de filme cele mai bune ale tuturor timpurilor şi pentru că, mai ales generaţiile foarte tinere, nu mai ştiu cine este Jean Renoir şi nu mai ştiu cum făcea Renoir filme”, a spus aceasta.

Printre producţiile care vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov se numără documentarele „Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, „În spatele cortinei”, de Bogdan Mustaţă, „Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al cineastului francez Patrice Leconte, excepţionalul „Iluzia cea mare/ La grande illusion”, de Jean Renoir, drama „La France”, semnată de Serge Bozon, „Die Männer der Emden”, de Berengar Pfahl, şi „Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numără personalităţi precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Şerbănescu, Georgeta Filitti şi Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurenţiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac şi Sorin Ducaru, dar şi economistul Ionuţ Dumitru, sociologul Vasile Dâncu, consilierul prezidenţial Iulian Fota şi Bogdan Olteanu de la Banca Naţională a României. Totodată, la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov vor participa Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei, şi profesorul Jan Rydel, din Polonia, cei doi făcând parte dintre lectorii străini ai Şcolii de Vară.

„Un nou segment important este reprezentat de evenimentele speciale. Avem zece concerte. În concertul de deschidere va fi byron, apoi fanfara Armatei Libaneze, concert unic, este pentru prima oară când vin în România într-o formulă de acest gen, cu o seară libaneză în Cetatea Râşnov, pe 3 august va fi Ozana Barabancea”, a mai spus Mihai Dragomir.

Pe de altă parte, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va prezenta două expoziţii de fotografie. Una dintre acestea îl are în prim plan pe politicianul Corneliu Coposu, cealaltă fiind despre Transnistria, realizată de un fotograf român din Finlanda. Totodată, de la Cetatea Râşnov nu va lipsi un târg de carte.

Ediţia din acest an a festivalului va aduce pe marile ecrane şi filmul mut „Tabu”, de Friederich Wilhelm Murnau, cu acopaniament live. De asemenea, pe 8 august, Cetatea Râşnov va găzdui un concert susţinut de Ioan Gyuri Pascu & The Blues Workers, iar, pe 9 august, va fi rândul trupei Celelalte Cuvinte.

Festivalul va fi închis de trupa britanică The Flamenco Thief şi de Junetrip din Cluj-Napoca.

Accesul la evenimentele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Ediţia din 2014 va marca împlinirea a 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, la eveniment fiind aşteptaţi mai mulţi sportivi români de marcă.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi este organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din peliculele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii.

Foto: captură Closer to the Moon

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.