Două premiere în deschiderea noii stagiuni la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-premiere-in-deschiderea-noii-stagiuni-la-teatrul-odeon/

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

Un articol de |19 septembrie 2012

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre actorii din distribuţie se numără Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Cătălina Mustaţă, Ana Maria Moldovan.

Cealaltă premieră este „Înainte să înceapă”, traducerea, adaptarea şi regia Peter Kerek, după filmul „Living in Oblivion” de Tom Dicillo, scenografia Cristian Niculescu.

Dorina Lazăr a menţionat că „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu, „Dona Juana” de Anca Visdei, regia Mara Roşu, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija reprezintă premierele din 2013.

În altă ordine de idei, Dorina Lazăr a enumerat programele educative pentru copii ale Teatrului Odeon: „Teatrul şi şcoala”, „Cărţile Şeherezadei” şi „Clasic e fantastic”.

Directorul Teatrului Odeon a afirmat că alte programe ale instituţiei sunt: „Dans la Odeon”, dezvoltat de Răzvan Mazilu, „Săptămâna culturii bulgare” în mai 2013, spectacole de lectură pe texte italiene, „Bucureşti strict secret”, realizat în colaborare cu Fundaţia Orient Express şi coordonat de Stelian Tănase, „Galeria Odeon”, expoziţii de arte plastice, fotografie şi nu numai.

Dorina Lazăr a precizat că Teatrul Odeon va participa la o serie de festivaluri din ţară cu spectacolele „CFR – Cometa, copilul şi căţelul” după I.L. Caragiale, „Pyramus & Thisbe 4 You” după W. Shakespeare şi „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, toate trei în regia lui Alexandru Dabija.

„Nu ştiu cu ce bani voi face proiectele Teatrului Odeon, pentru că succesiv am primit în această vacanţă şi nu mai departe decât ieri nişte hârtii de la Ministerul de Finanţe, via Primăria Municipiului Bucureşti, prin care ni se cere să micşorăm bugetul. Mi se pare straniu să primim în august, la mijlocul anului bugetar, cererea să micşorăm bugetul cu 30%”, a declarat Dorina Lazăr.

Ea a spus că Teatrul Odeon a făcut un buget echilibrat şi realist.

„Asta în condiţiile în care s-a hotărât de către Guvernul Ponta revenirea la vechile sume de leafă. (…) Ieri am primit o hârtie cum că primăria nu poate să acopere această mărire de 8%”, a afirmat Dorina Lazăr.

Ea a precizat că în iunie procentul de 8% a fost acordat, dar că în continuare nu ştie de unde să ia aceşti bani, în condiţiile în care primăria anunţă că acoperă doar peste 1%.

„Teatrul Odeon a avut un proces pe care l-a câştigat. Sindicaliştii au dat în judecată primăria pentru un spor de fidelitate care s-a tăiat la un moment dat. S-a câştigat procesul. Din păcate, sentinţa a venit la mijlocul anului, când bugetul era deja făcut şi atunci nu se poate da anul acesta”, a declarat, în altă ordine de idei, Lazăr.

Ea a menţionat că Teatrul Odeon nu va majora preţul biletelor.

Pe de altă parte, Dorina Lazăr a precizat că sala Majestic este în reparaţii şi că a primit promisiunea constructorului că va fi gata pe 1 octombrie.

„Pe 22 iunie am încheiat stagiunea zicând că intru în reparaţie şi până la 1 septembrie totul e gata. Eroare! Au licitat nişte firme (…) şi una dintre ele a blocat această licitaţie, drept pentru care până la urmă reparaţia asta a început în 20 august. Eu am promisiunea de la constructor că pe 1 octombrie el pleacă de acolo”, a spus Dorina Lazăr.

În altă ordine de idei, ea şi-a exprimat nemulţumirea că TVR Cultural s-a desfiinţat.

„Scoaterea TVR Cultural, demantelarea ICR-ului nici măcar nu cred că este politică de stat. Cred că e rezultatul unor fripturişti care s-au grăbit să facă pe plac şi să gâdile nişte vanităţi şi să caute nişte oportunităţi”, a adăugat Lazăr.

 

Sursa: Agerpres

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.