Educatie cinematografica, o nouă materie de liceu
https://www.ziarulmetropolis.ro/educatie-cinematografica-o-noua-materie-de-liceu/

“Cinema-Edu” aduce din nou filmele de calitate în programa extra-curriculară a liceenilor. Aflat la cea de-a patra sa ediţie, proiectul de educatie cinematografica este dezvoltat de Asociaţia Culturală Macondo şi sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2014

“Cinema-Edu” aduce din nou filmele de calitate în programa extra-curriculară a liceenilor. Aflat la cea de-a patra sa ediție, proiectul de educatie cinematografica este dezvoltat de Asociația Culturală Macondo și sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei.

Liceenii din aproape 80 de licee bucureștene și din alte șapte localităţi din țară vor viziona anul acesta șase filme în perioada februarie – iunie 2014.

Primele vizionări din acest an vor avea loc pe data de 24 februarie la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Institutul Italian de Cultură „ Vito Grasso”  pentru filmul „ Io e te”/Eu şi tu”, cel mai recent film al maestrului Bernardo Bertolucci.

Scenariul gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Institutul Cervantes, pe data de 25 februarie,  găzduieşte filmul „El Bola” („Bila”), o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă.

Educatie cinematografica

„El Bola” („Bila”), filmul prezentat de Institutul Cervantes în cadrul proiectul de educatie cinematografica

Proiectul își propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european și național, susținând discuții și dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate.

Asociația Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reușind să dezvolte primul proiect de educație cinematografică din România în această manieră. Liceenii Cinema-Edu de azi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 – 2012 procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, cu aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport CNC.

Prin Cinema-Edu încurajăm liceenii să fie mai aventuroşi în alegerea filmelor pe le văd.

Fiecare film Cinema-Edu este însoțit de un ghid de discuție și analiză, dedicat atât elevilor, cât și profesorilor care pot continua dezbaterile din sălile de proiecție și la școală, în orele de dirigenție.

Pe parcursul acestui an, liceenii sunt invitați în spații culturale precum Institutul Cervantes, sau Institutul Cultural Italian, Biblioteca Națională, Cinema Elvira Poescu și Noul Cinematograf al Regizorului Român, cu invitați speciali și surprize pregătite pentru Săptămâna ”Să fim mai buni, să știm mai mult” din perioada 7 -11 aprilie.

Foto cu Educatie cinematografica : “Io e te” și ”El Bola” – cinemagia

 

30
/11
/17

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC 'I.L.Caragiale' și a României, va debuta pe 5 decembrie, la Sala ATELIER din cadrul UNATC București, str. Matei Voievod 75-77.

30
/11
/17

CRONICA de FILM - lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon.  Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez s-a încheiat cu lungmetrajul Rodin, în regia lui Jacques Doillon. Probă de maturitate a celei de a 21-a ediții a Festivalului, dar mai ales a școlii de film francez, Rodin aduce un omagiu legendarului sculptor de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani.

29
/11
/17

ANALIZĂ O privire, chiar şi sumară, asupra filmelor româneşti lansate în cinematografe în 2017 permite o constatare tristă şi îngrijorătoare: nu există niciun personaj principal feminin.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

28
/11
/17

Celebrul prezentator TV Virgil Ianţu s-a transformat total la indicaţiile regizorului Iura Luncaşu şi a renuntat aproape complet la podoaba capilară, acceptând şi un machiaj generos, care l-a îmbătrânit cu cel puţin 20 de ani, totul numai pentru rolul său din comedia ,,Ghinionistul”, care va avea premiera pe marile ecrane din 8 decembrie.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.