Emoții până la nori în prima zi a festivalului Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-pana-la-nori-in-prima-zi-a-festivalului-undercloud/

Ieri, 1 septembrie, a început cea de-a VII-a ediţie a festivalului de teatru independent Undercloud, care se va desfăşura timp de 11 zile în sălile ce aparţin de Muzeul Țăranului Român.

Un articol de Judy Florescu|2 septembrie 2014

Deschiderea oficială a festivalului Undercloud a avut loc în sala de cinema „Studio Horia Bernea” (Sala Mare), care a devenit neîncăpătoare pentru amatorii de teatru independent, nerăbdători să vadă ce producții noi vor vedea în ediția de anul acesta a evenimentului.

Noutatea absolută a festivalului constă în prezența a trei spectacole internaționale care vor avea loc începând cu ora 21:00 în sala de cinema „Studio Horia Bernea”. Publicul va avea ocazia de a vedea puneri în scenă din țări precum Anglia – „Blind Hamlet” (6 septembrie), Franța –  „A l’ombre de core” (7 septembrie) și Ungaria – ,,Așteptându-l pe Godot” (8 septembrie).

Spectacolul care a inagurat ediția din 2014 a Festivalului Undercloud a fost “ABSOLUT!”, după Ivan Turbincă de Ion Creangă, un one-man-story cu Marcel Iureș, în regia lui Alexandru Dabija. Povestea lui Ivan Turbincă ne este familiară din vremurile copilăriei, unii dintre noi o aveau chiar și sub formă de audiobook (casetă). Povestea de pe scenă ne acaparează toate simțurile și ne lasă să descoperim cât de fragili suntem și că eternitatea nu aparține omului, ci doar morții.

„Un tramvai numit Dorință” a fost primul spectacol participant al competiției, rupând astfel convenția tradițională a celorlate festivaluri de teatru. Astfel în secțiunea de concurs a festivalului Undercloud participă spectacolele proaspete, ale tinerilor artiști, care sunt jurizate de Sanda Manu – regizor, George Ivașcu – actor și directorul Teatrului Metropolis, Irina Ionescu – teatrolog, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Cristina Bazavan – jurnalist, blogger și Iulia Popovici – critic de teatru.

La Clubul Țăranului, un loc nou pentru spectacolul în regia lui Andrei Grosu și Andreea Grosu, s-au adus scaune în plus pentru a suplini cererea publicului de a vedea producția unteatru. Pe o scenă rotundă, probabil cea mai grea scenă pe care pot juca actorii, fiind priviți din toate unghiurile de ochi curioși, am văzut frângându-se un vis toxic – dorința unei femei de a rămâne veșnic tânără și de a refuza să coopereze cu realitatea înconjurătoare îi transformă pe cei din jurului său în niște monștri.

Finalul serii încărcate de emoții de tot soiul a fost dezmierdat de spectacolul de dans Step 100%, cu coregrafia realizată de  Negroiu Claudia și Beatrice Enea, iar distribuția formată din  Negroiu Claudia și Dana Porlogea. Veselia și stilul anilor 1930 au fost transpuse într-o oră de mișcare pe cântece celebre, printre care: Over the rainbow-Judy Garland, A fine romance – Ella Fitzgerald, Little bitty pretty one – Frankie Lymon, Puttin on the Ritz – Fred Astaire, I wanna be loved by you – Helen Kane.

foto/video de la Undercloud: Judy Florescu

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.