VIDEO Ideo Ideis – cel mai bun loc în care poți să fii între 8 și 16 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-cel-mai-bun-loc-in-care-poti-sa-fii-intre-8-si-16-august/

Astăzi începe cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Astăzi începe cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria. Anul acesta, Ideo Ideis „E despre tine”, despre experiența personală a fiecărui participant, fie el licean, vizitator, organizator sau spectator.

La fel ca și în anii anteriori, Ideo Ideis e despre experiențele trăite la ateliere de teatru tânăr, ateliere de măiestrie, spectacole de teatru profesioniste, competiția de teatru tânăr, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor și masterclass-uri. Pe lângă atelierul de teatru tânăr și cele de măiestrie deja specifice festivalului, ediția cu numărul VIII aduce două noi ateliere: muzică & ritm și scenografie.

Coordonatorii acestor ateliere de măiestrie sunt:  Vava Ștefănescu și Mihaela Zamfirescu – atelierul de coregrafie; Mihaela Michailov – atelierul de dramaturgie; Irina Moscu si Ana Cantabine – atelierul de scenografie; Nicu Alifantis, Irina Sârbu și Nadia Trohin – atelierul de muzică și ritm; Vlad Petri – atelierul de educație vizuală.

Ideo Ideis e un proces de educație alternativă prin artă și, în acest context, atelierele de teatru tânăr şi măiestrie sunt poate cea mai importantă componentă a festivalului; sunt un foarte bun cadru în care fiecare dintre noi poate să-şi descopere noi abilități, de care suntem mai mult sau mai puțin conştienţi.

Andreea Borţun,
Co-Preşedinte Ideo Ideis

Mai mult decat atat, anul acesta, trainerii atelierelor de teatru tânăr se vor găsi și în postura de participanți. Uta Plate, pedagog teatral la unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, vine la Ideo Ideis să le împărtățească din experiența acumulată de-a lungul celor peste 14 ani de training în domeniul artelor.

Competiția de teatru tânăr, cea de-a doua secțiune cu tradiție a festivalului, va avea loc în perioada 13-15 august și va aduce pe scena Casei de Cultură din Alexandria 9 trupe de liceeni din întreaga țară.

Accesul la aceste spectacole este liber, în limita locurilor disponibile. În plus, pentru prima dată în istoria acestui festival, toate spectacolele  din competiție vor fi transmise live aici.

Începând de anul acesta, Ideo Ideis este o scenă de debut atât pentru liceenii care participă la competiția de teatru tânăr din cadrul festivalului cât și pentru studenții sau absolvenții facultăților de teatru care vor juca într-un spațiu nou, din cadrul terasei Conciato din Alexandria.

La festival mare nume mari

Programul spectacolelor care vor fi jucate pe acestă scenă este disponibil aici, în secțiunea Spectacole invitate. Aceeași secțiune găzduiește și informații despre spectacolele produse de teatrele bucureștene, care vor fi jucate la Casa de Cultură din Alexandria:

– Femeia care și-a pierdut jartierele – de Silviu Purcărete; Teatrul de Comedie; Distribuție: Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac

– Biloxi Blues – de Iarina Demian; Distribuție: Tudor Chirilă, Ștefana Samfira, Paul Ipate, Andrei Huțuleac, Bogdan Cotleț, Andrei Șerban, Mircea Postelnicu, Radu Iacoban, Ioana Barbu

– Fă-mi loc – de Radu Beligan; Distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu

– Colibri – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Laurențiu Bănescu și Daniel Popa

– Zi că-i bine – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.

– Elixirul – de Mihai Gruia Sandu; spectacol masterat Arta Actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag

– Zic Zac – de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu; UNATC

Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate din spațiile special amenajate în cele două locații, iar prețul unui bilet este de 10 RON- pentru spectacolele de la Casa de Cultură și 5 RON pentru spectacolele de la Conciato.

Artă educativă

Procesul de educație alternativă prin artă e completat de Seara Povestitorilor, care îi are ca invitați pe Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro), Cinemateca Târzie cu Marian Crișan și Andrei Gruzsniczki și, nu în cele din urmă, Masterclass-urile cu Marian Ralea și juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

Anul aceasta, Ideo Ideis începe și se termină cu muzică live. Două dintre cele mai cunoscute trupe indie bucureștene, The Amsterdams și Robin And The Backstabbers, vor concerta în Alexandria, pe 8 și 16 august. Accesul la aceste concerte este liber.

Foto credit: Vlad Bîrdu, Ideo Ideis (Facebook)

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Dublă aniversare pe TVR 2, în această seară (6 februarie), de la ora 21.10: "Insula", de Mihail Sebastian a avut premiera în 1947, an în care s-a născut Vladimir Găitan, actor în distribuţia spectacolului. "Insula" a avut premiera acum 70 de ani, în 1947, la Teatrul Municipal, în regia lui Mircea Șeptilici.

06
/02
/17

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/02
/17

Cele peste două mii de cărți din casa mea au pornit un miting neautorizat, supărate ca de cinci zile nu am mai citit un rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de două ori în ultimii treizeci de ani.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

06
/02
/17

După o lungă pauză, “Două loturi”, unul din cele mai premiate spectacole ale Teatrului Național din Bucureşti, va putea fi văzut din nou de spectatori, de astă dată pe scena Sălii Pictura, joi 9 și vineri 10 februarie 2017, de la ora 20.00.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

05
/02
/17

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

03
/02
/17

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Nottara, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, prezintă miercuri, 8 februarie 2017, de la ora 19:30, în sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, spectacolul-lectură Dama de cupă de Gianni Spezzano, piesa câștigătoare a Concursul European de Dramaturgie PopDrama.

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.