Începe !MPRO, Festivalul Național de Improvizație
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-mpro-festivalul-national-de-improvizatie/

Între 23 octombrie şi 1 noiembrie, trei teatre din capitală (Teatrul de pe Lipscani, Godot Cafe şi Teatrul Elisabeta) vor găzdui ediţia a doua a Festivalului Naţional de Improvizaţie.

Un articol de Liliana Matei|21 octombrie 2014

Momente creative şi umoristice vor fi în toate cele șapte spectacole. Acestea sunt prezentate în premieră naţională și acoperă formate noi de improvizație: „Improvizaţie Muzicală”, „Improvizaţie cu obiect imaginar”, „Sketch Comedy”, „Maestro”, „Scene din viaţa lui ?”.

Festivalul se va deschide cu marea finală a Campionatului de Teatru Sport, singura competiţie în care meciurile stârnesc hohote de râs, iar aplauzele spectactorilor se transformă în note. Confruntarea decisivă pentru titlul suprem se va da între trupele Backstage Boys şi Freeze (ambele din Bucureşti) joi 23 octombrie, ora 20.00 la Teatrul de pe Lipscani. Juriul va fi format din regizorul Vlad Massaci, cel care a adus Teatrul Sport în România, actriţa şi profesoara de improvizaţie, Mihaela Sîrbu, şi publicul – expertul în divertisment.

Vineri 24 octombrie, la ora 22.00 în Godot Cafe, Mircea Tiberian și invitații lui vor rescrie istoria muzicală prin momente de spontaneitate în care se vor juca cu melodii celebre propuse de public în cadrul spectacolului O lecţie de improvizaţie muzicală cu Mircea Tiberian.

Sâmbătă 25 octombrie, în Godot Cafe, începând cu ora 19.00, spectactorii sunt invitaţi în 2014: O Odisee Pământeană, o comedie bazată pe improvizaţie, dar cu decoruri, costume şi regizor.

Seara de duminică este dedicată improvizatorilor amatori care, coordonați de doi profesioniști, se vor întrece în scene improvizate cu talent și farmec pentru a cuceri titlul de Maestro – 26 octombrie, de la 19.00, în Godot Cafe.

Un eveniment inedit, dar important pentru comunitatea improvizatorilor este lansarea primelor traduceri în limba română ale unor cărţi fundamentale din domeniu: „Impro” de Keith Johnstone şi „Improvizat” de Mick Napier. Va fi chiar și un dialog via Skype cu Mick Napier, unul dintre autori, și o proiecție a unor cursuri ținute de Keith Johnstone, inventatorul formatului Teatru Sport. Evenimentul va avea loc în Godot Cafe, duminică 26 octombrie, ora 16.00, iar intrarea este liberă.

În a doua săptămână a festivalului, !MPRO se mută la Teatrul Elisabeta. Aici vor fi ateliere de improvizaţie pentru amatori (intrare gratuită), spectacole de improvizaţie muzicală şi cu obiect imaginar (create în cadrul festivalului) şi “Scene din viaţa lui ?” (interviu cu un invitat surpriză şi cu interpretări improvizate).

În cele 10 zile de festival, !MPRO invită publicul să exploreze tainele teatrului de improvizaţie, să intre în jocul creativităţii şi să se lase cucerit de arta spontaneității.

INFO

Abonamentele şi biletele se găsesc pe www.bilete.ro, precum şi înaintea fiecărui spectacol, la intrarea în teatru.

Fanii din ţară sau cei care nu pot ajunge la marea finală a Campionatului de Teatru Sport, vor urmări confruntarea in direct prin streaming, cu sprijinul Vodafone, pe facebook.com/improfest.ro.

Programul Festivalului poate fi accesat online.

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

25
/02
/17

Duminică, 26 februarie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul EXCELSIOR va avea loc premiera spectacolului „TimeAholics” de Bogdan Capșa, un tânăr de 17 ani, în regia Ancăi Ciuclaru. Piesa a câștigat cea de-a doua ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama.

24
/02
/17

Când îl văd îmi dispare complet cheful pentru micul dejun frugal, pe care îl servesc cu religiozitate (3-4 ouă – fierte, ochiuri sau omletă- un copănel de pui sau câteva felii zdravene de șuncă, ceva mezeluri la grămadă, niște castraveciori murați sau gogoșari în oțet, un codru de brânză și ce mai pică), parcă mă văd la bătrânețe, adică peste două –trei luni, mimând mișcare cu gândul la ce o să mănânc după.

24
/02
/17

Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni astăzi, între orele 18.00 și 21.00, la "ZIUA DRAGOBETELUI", ediția a IV-a, un eveniment dedicat iubirii și tradițiilor românești. La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care doresc să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești, vor fi invitați la o prezentare de vinuri, urmată de o degustare.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

23
/02
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1789 se năştea la Hotahova (azi în Albania) un om cu destin neobişnuit. La zece ani vine în Ţara Românească, face studii de filosofie la Viena şi de medicină în Germania, la Halle; revine la Bucureşti şi aici are o carieră spectaculoasă, cu reverberaţii până astăzi în Grecia. S-a stins din viaţă în 1874. E vorba de Apostol Arsaki.

23
/02
/17

A fost o vreme când la Bucureşti s-a construit mult, somptuos şi durabil. În istoria Europei răstimpul e cunoscut drept la belle époque; în România a fost vorba de domnia regelui Carol I. Să amintim doar câteva clădiri ridicate atunci şi cu care ne mândrim şi azi în faţa străinilor, încercând  să-i convingem că am fost „micul Paris”. Aşa dar: Ateneul român, Ministerul Agriculturii, Palatul Cantacuzino, Palatul de Justiţie, Poşta, CEC-ul, Muzeul Ţăranului Român, Palatul Bursei, Palatul Asigurări Generala, Bufetul de la Şosea, Palatul Camerei Deputaţilor (azi muzeul Patriarhiei), Fundaţia universitară Carol I

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.