Interesul față de cultură, manifestat din plin în prima zi a Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/interesul-fata-de-cultura-manifestat-din-plin-in-prima-zi-a-festivalului-national-de-teatru/

Aflat la cea de-a 24-a ediţie, Festivalul Naţional de Teatru a fost deschis cu bucurie şi dorinţă din partea publicului de a afla noutăţile din peisajul teatral naţional.

Un articol de Judy Florescu|25 octombrie 2014

Vineri, 24 octombrie, a continuat Seara semnăturilor celebre, a cărei invitată a fost actriţa Coca Bloos. Despre întâlnirile dintre artiști și spectatori, Coca Bloos este de părere că: „sunt extraordinare. Cei grăbiți se obișnuiesc cu întâlnirile dintre artiști și spectatori? Și cred că este un lucru bun. Este un gen de apropiere directă. Acum ei sunt actorii și noi suntem spectatorii, eu și doamna Margareta Pâslaru, care ne uităm cum trec grăbiți spectatorii. Este fascinant să vezi că și tu ești în această ipostază de grabă, către ce, către unde, către cine, nu știm  să răspundem.”

DSC00031p

Actriţa Coca Bloos, în Pasajul FNT

Următoarele întâlniri dintre artiști și spectatori se vor desfășura pe tot parcursul ultimelor zile din octombrie în Pasajul Universității, astfel:  luni, 27 octombrie, ora 17:00 Marius Manole, marți, 28 octombrie, ora 17:00, Răzvan Mazilu, miercuri,29 octombrie, ora 17:00, Vlad Ivanov, joi, 30 octombrie, ora 17:00 – invitat: George Mihăiță, vineri, 31 octombrie – invitat: Claudiu Bleonț.

Primul spectacol, venit din provincie, care s-a jucat în cea de-a 24 ediție a FNT, a fost „Viața-i mai frumoasă după ce mori”, după un text scris și regizat de Mihai Măniuțiu. Preț de un ceas, cu ajutorul muzicii și al pașilor de dans, publicului i-a fost conturată o lume de tranziție din viață și moarte, în care oamenii își spuneau povestea prin cântec și mișcare. Spectacolul a fost în limba maghiară cu supratitrare în limbile română și engleză. Producție a Teatrul Municipal “Tomcsa Sándor”, Odorheiul Secuiesc, spectacolul „Viața-i mai frumoasă după ce mori” a avut două reprezentații consecutive la Teatrul Odeon, București.

Următorul spectacol la care am ajuns a fost „Noul locatar” de Eugen Ionescu, în regia Mihaelei Panainte, care a avut loc la Sala Pictură a Teatrului Național. Am asistat la spectacol din culisele sălii, întrucât conceptul regizoral nu a permis vizionarea sa din sală. Dorind să ofere un plus de autenticitate poveștii, publicul a fost așezat pe gradene.

Marina Constantinescu: Într-o lume complicată, arta ne salvează. 

Noaptea la teatru s-a prelungit cu Deschiderea Oficială a Festivalului Național de Teatru, care a avut loc în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național și a constat în inaugurea primei expoziții din cadrul FNT, ediția 2014, intitulată „Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiță la miracol”. Personalitățile care au luat cuvântul au fost Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, Marina Constantinescu, directorul FNT, Doina Levintza, creator de modă și scenograf de costume și decor,  și actrița Jacqueline Bisset.

Tot în prima zi a Festivalului Național de Teatru s-au jucat spectacolele Furtuna după William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov și Fă-mi loc! de Mona Radu, în regia lui Radu Beligan.

Foto: Florin Biolan

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.