Lars von Trier, îngrijorat că nu va mai putea face filme, întrucât nu mai consumă alcool şi droguri
https://www.ziarulmetropolis.ro/lars-von-trier-ingrijorat-ca-nu-va-mai-putea-face-filme-intrucat-nu-mai-consuma-alcool-si-droguri/

Regizorul danez Lars von Trier, unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi cineaşti europeni, a declarat că este îngrijorat că nu va mai fi în stare să realizeze filme, deoarece a renunţat să mai consume alcool şi droguri.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2014

„Nu ştiu dacă mai pot să fac filme şi acest lucru mă îngrijorează. Nicio creaţie artistică de valoare nu a fost vreodată realizată de foşti dependenţi de alcool şi droguri”, a declarat Lars von Trier, în vârstă de 58 de ani, într-un interviu acordat ziarului danez Politiken.

Acesta este primul interviu pe care Lars von Trier l-a acordat după ce regizorul a fost declarat „persona non grata” de organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, în 2011. Atunci, regizorul a făcut comentarii legate de nazişti la conferinţa de presă pentru lungmetrajul său „Melancholia” – desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA) şi cu premiul pentru interpretare feminină, atribuit actriţei Kirsten Dunst, la Festivalul de la Cannes din acelaşi an.

Potrivit Reuters, interviul acordat Politiken de către Lars von Trier a apărut pe prima pagină a acestui ziar danez şi s-a întins pe şapte pagini în interiorul acestei publicaţii.

Von Trier, care a şocat publicul cu filme cu un conţinut sexual explicit, precum „Antichrist” şi „Nymphomaniac”, a declarat că nu a mai consumat droguri şi alcool de 90 de zile şi că merge zilnic la întâlnirile Alcoolicilor Anonimi.

Regizorul a spus că obişnuia să bea o sticlă de votcă în fiecare zi, dar pentru a fi creativ combina alcoolul cu diferite tipuri de droguri.

Lars von Trier a spus că trebuia să consume această cantitate de alcool pentru a intra „într-o lume paralelă”, de care simţea că are nevoie pentru a fi creativ. Regizorul a mai spus că aproape toate scenariile pentru filmele sale au fost scrise pe când se afla sub influenţa alcoolului.

„Nu recomand nimănui să facă acelaşi lucru. Este foarte periculos şi stupid în toate felurile posibile”, a spus el.
Von Trier a spus că a scris scenariul pentru filmul „Dogville” în doar 12 zile, după ce consumase foarte multe droguri, iar cel pentru „Nymphomaniac” l-a scris într-o perioadă foarte lungă, de 18 luni, în care nu a consumat droguri şi alcool.

Tată a patru copii şi soţ al unei profesoare, Bente Frøge, Lars von Trier a mai spus în interviu că a ajuns într-un punct în care a trebuit să aleagă între omul Lars Trier şi regizorul Lars von Trier.

Lars Trier şi-a schimbat numele în Lars von Trier în timp ce studia la Danish Film School, mai relatează Reuters.
Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană şi mondială. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu „The Element of Crime”, pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Lars von Trier a lansat nouă din filmele sale la Cannes, unde a câştigat Palme d’Or pentru „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark” (2000) şi marele premiu al juriului pentru „Abisul sufletului/ Breaking the Waves”, în 1996.
Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum „Dogville” (2003), premiat cu European Film Award, „Manderlay” (2005), „Şeful şefilor/ The Boss Of It All” (2006) şi „Melancholia” (2011).

Foto cu Lars von Trier – Cinemagia

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.