Livada de visini şi Clasa noastră – Best of UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/livada-de-visini-si-clasa-noastra-best-of-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veţi putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

Un articol de Elena Simion|7 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe 14 martie, de la ora 19.00.

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov, coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic.

Primul se joacă pe 7 martie și pe 22 martie, iar al doilea pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

CLASA NOASTRĂ – 14 lecții de viață

„Clasa noastră – Poveste în XIV Lecţii” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu este un spectacol despre Credinţă, Frică şi Iubire.

Este povestea unui grup de copii din aceeaşi clasă: fete şi băieţi, catolici şi evrei. Învaţă împreună, se joacă împreună, cresc împreună într-o Polonie liberă. Dar într-o bună zi, pentru lecţiile de istorie şi religie au de înfruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminările, dogmele, nedreptăţile.

Viaţa îi obligă să crească prea repede punându-i la încercare: să-şi urască prietenul, să-şi iubească duşmanul, să-şi trădeze credinţa din frică sau din iubire, să lupte şi să moară pentru convingerile lor, să trăiască în speranţa că nu-şi vor pierde niciodată demnitatea

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012, urmând multe spectacole pe diferite scene bucureștene (Teatrul Evreiesc de Stat, Godot-Café Teatru, curtea Muzeul Țăranului Român), precum și în cadrul unui festival de teatru din Ungaria.

De la pașii scufundați în nisip, în baraca roșie, până la reprezentația sub lumina torțelor din cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013, tinerii actori au cules nenumărate aplauze și au emoționat spectatorii.

Destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie, devine o lecție de viață, un îndemn să învățăm din greșelile istoriei.

Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Forța de sugestie a scenelor crește prin situarea permanentă în scenă a tuturor actorilor. Astfel, prezentul și trecutul se împletesc, în lumină discretă, accentul fiind pus în totalitate pe intepretarea celor 10 actori.

Este o miză mare, dar astfel spectatorul trăiește intens destinul dramatic al fiecărui personaj, ajungând fie să-l iubească și să-l compătimească, fie să-l urască.

Se remarcă o construcție minuțioasă a personajelor, în lumini și umbre, evidențiindu-se calitățile, dar mai ales slăbiciunile umane determinate de transformările nemiloase aduse de istorie. Fiecare pășește desculț prin nisipul amintirii, lăsând o urmă de neșters în sufletul spectatorului.

Nu o să vă dezvălui cele 14 lecții de viață, ci o să vă îndemn să mergeți la acest spectacol pentru a-i susține pe cei zece tineri actori, dar mai ales pentru că este o lecție de viață pe care oricine ar trebui să o cunoască.

Prima reprezentaţie va avea loc azi, 7 martie, la ora 19:00, la Teatrul Foarte Mic.

(Puteți afla mai multe despre acest spectacol din interviul colegei noastre, Judy Florescu, cu regizoarea Simona Măicănescu)

Livada de visini

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013

Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu

Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu

Raselka – Mădălina Craiu / Deborah Feldman

Jakub Katz – Ionuţ Niculae

Rysiek – Alin Stan

Menachem – Andrei Cătălin

Zygmunt – Costin Dogioiu

Heniek – Dragoş Olaru

Wladek – Iany Panait

Abram – Alecsandru Dunaev

Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman

Scenografia – Ruxandra Manolovici

Muzică originală -Marius Sireteanu

Pregătire muzicală – Diana Herman

Coordonator light & sound design – Horea Murgu

Light design – Alexandru Baltă

Sound design – Daniel Mesteru şi Marius Sireteanu

Asistenti – Delia Herman şi Alexandru Raptiş

Reprezentații la Teatrul Foarte Micvineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00 și sâmbătă, 22 martie 2014, de la ora 19:00

Foto : Livada de visini, Clasa noastră, Best of UNATC – Elena Simion (imagini de la repetiții și de la spectacolul suținut în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013)

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

24
/05
/17

“Când se trezi, soarele era aruncat departe, pe cer. Se foi puțin în pat și încercă să aţipească din nou. Aerul rece, din camera înaltă, nezugrăvită de mulți ani, îl pătrundea până la piele și îl înfiora. Ar mai fi dormit, dar îl treziseră țipetele păunilor flămânzi și cântecele triumfale ale cocoșilor. (...)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită în perioada 20 mai – 8 iunie la Gala Absolvenților. Un eveniment de tradiție care lansează în lumea artistică promoția 2017 a Facultăților de Teatru și Film.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.