Muzeul de la Ruginoasa, inaugurat în prezenţa ministrului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-de-la-ruginoasa-inaugurat-in-prezenta-ministrului-culturii/

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare. La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului […]

Un articol de Andrada Văsii|4 februarie 2013

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului cea a vizat reconsolidarea, refacerea faţadei, lucrări interioare, schimbarea scării, tâmplăriei, parchetului, tapiţeriei şi refacerea mobilierului. De asemenea, au fost prezente personalităţi din sfera politică, istorică, academică şi culturală ieşeană, dar şi din alte judeţe ale ţării.

„Palatul arată extraordinar. E o muncă făcută cu multă pricepere, cu multă pasiune. Este un loc al memoriei, un monument de mare valoare. Un loc în care rememorând viaţa, personalitatea lui Cuza, prin această fereastră putem pătrunde prin istorie şi să învăţăm ce înseamnă o viaţă demnă, un comportament politic responsabil, despre ceea ce înseamnă stabilitate în politică, în a face proiecte politice care lasă amprenta asupra unei naţiuni într-o perioadă lungă. Toate astea le putem învăţa aici dacă suntem atenţi”, a declarat jurnaliştilor ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat pentru AGERPRES că, odată cu tăierea panglicii inaugurale, reprezentanţii instituţiei pe care o conduce se gândesc la elaborarea unui proiect care vizează dezvoltarea unui circuit turistic în zonă. Mai mult, şeful CJ Iaşi vrea ca la Palatul de la Ruginoasa să fie organizat cel mai mare festival de literatură din ţară.

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, a precizat pentru AGERPRES că Palatul „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa îşi deschide de marţi porţile pentru marele public.

În perioada 2006-2010, edificiul, care a fost principala reşedinţă din Moldova a principelui Unirii, a făcut obiectul unui amplu program de restaurare în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România” cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Această etapă a fost urmată de faza de reamenajare a expoziţiei de bază la standardele europene contemporane, cu scopul de a imersa vizitatorul contemporan în atmosfera aristocraţiei veacului al XIX-lea. Aceste lucrări au vizat refacerea integrală a interiorului palatului, aşa cum a fost pe vremea când Elena Doamna a locuit aici. Costul lucrărilor este în valoare de aproximativ 7,8 milioane de lei.

În cadrul aceluiaşi proiect, s-au alocat fonduri pentru consolidarea, restaurarea şi amenajarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a Palatului Culturii.

Palatul din Ruginoasa, construit în 1804 în stil neogotic de logofătul Alexandru Sturza, funcţionează ca muzeu memorial dedicat domnitorului Al.I.Cuza şi se află în subordinea Complexului Naţional Muzeal Moldova.

Sursa: Agerpres

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.