Promovarea artei contemporane din România, prioritatea noului director al MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/promovarea-artei-contemporane-din-romania-prioritatea-noului-director-al-mnac/

Viziunea strategică pe care Călin Dan, noul director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), o propune pentru muzeu este aceea a unei instituţii în continuă mişcare, care să gestioneze istoria recentă, să încurajeze creaţia actuală şi să se poziţioneze ca moderator al scenei artistice locale.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2014

Artistul şi criticul de artă Călin Dan este noul manager al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), acesta fiind desemnat câştigător al unui concurs organizat de Ministerul Culturii pentru ocuparea acestei funcţii.

Ministerul Culturii a organizat acest concurs după ce fostul director general al MNAC, istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, a decedat pe 31 august.

Călin Dan, noul director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), îşi propune să promoveze arta contemporană din România pe plan internaţional şi să încheie parteneriate strategice cu instituţii din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru construirea unei istorii recente a artei din regiune, notează Mediafax.

Astfel, noua viziune managerială a MNAC se va concentra în jurul a trei axe prioritare: creşterea vizibilităţii publice a muzeului în România, încurajarea de colaborări menite să promoveze arta contemporană din România pe plan internaţional şi încheierea unor parteneriate strategice cu instituţii din zona Central şi Sud-Est Europeană pentru construirea unei istorii recente a artei din regiune. MNAC

Călin Dan, absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu”, Secţia Istoria şi Teoria Artei din Bucureşti, este artist, critic de artă, curator şi muzeograf. Aceasta a activat ca redactor-şef al revistei ARTa (1990-1994), director artistic al Centrului Soros pentru Artă Contemporană, Bucureşti (1992-1995) şi ca lector în cadrul Academiei de Artă din Bucureşti, Departamentul Foto-Video (1991-1995).

În anul 2001, Guvernul României a decis înfiinţarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană în aripa E4 a Palatului Parlamentului, se arată pe site-ul ghidulmuzeelor.cimec.ro. Muzeul a fost constituit prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă (ODEA) şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, a cărui activitate a încetat în anul 2001. În octombrie 2004, noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în aripa E4 a Palatului Parlamentului.

Foto cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) şi Călin Dan – wikipedia şi facebook

27
/04
/17

Ce ştim, de fapt, despre cinema-ul american de autor al momentului? Ce se află dincolo de Hollywood? Filmul american independent pare să o ducă bine. Şi propune, prin câţiva regizori, o estetică aparte: un cinema al discreţiei, al emoţiilor sugerate, al anti-spectacularului fără teribilism.

27
/04
/17

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Pașol și mulți alții într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferință și film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediție a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta și psihanaliza.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

25
/04
/17

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.