Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-implineste-95-de-ani-viata-maestrului-pe-o-coala-a4/

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4. Viaţa lui Radu Beligan, ca un mare puzzle, conţine mari roluri: „Rică Venturiano“, „Agamiţă Dandanache“, „Romeo“, „Robespierre“, mari afirmaţii: „Nu am nici un regret. Nu pot să am“; „Teatrul pentru mine n-a fost o vocaţie, a fost intoxicaţie“, „Sunt ombilical legat de România“ şi momente amuzante: „Un ţigănuş de vreo zece ani, în târg la Bolintin: «Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?».

Radu Beligan este cel mai longeviv actor din lume, încă în activitate pe scenă, în „Lecţia de violoncel“ şi „Egoistul“, intrat în Cartea Recordurilor, este fiul României Mari, născut în anul Marii Uniri, în magazia de mărfuri a unei gări, este cel care a jucat timp de 75 de ani fără oprire şi cel despre care Camil Petrescu spunea, în 1944: „În realitate, Beligan nici nu-i actor. E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Radu Beligan se va afla astăzi, 14 decembrie, în Piaţa Timpului din Bucureşti (lângă magazinul Cocor), de la ora 12.00, pentru a sărbători cei 95 de ani alături de spectatorii care au crezut în el şi care l-au urmat în sala de teatru. Seara, de la ora 19.00, a ales să continue sărbătoarea chiar pe scenă, în „Lecţia de violoncel“, de la Teatrul Metropolis, alături de partenerii săi, Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, alături de regizorul spectacolului, Felix Alexa, şi de Mona Radu, cea care a scris special pentru maestru această piesă.

În sală se vor afla invitaţii lui, prieteni, colegi, oameni alături de care a scris istoria teatrului.

Radu Beligan

Click pe imagine pentru a vedea momente importante din viaţa lui Radu Beligan!

Iată câteva mesaje emoţionante, lăsate de spectatori în Ziarul Metropolis:

Vasile Andreica, 35 de ani, jurnalist: „Venerabile domn, noi ne-am întâlnit acum câțiva ani la Satu Mare când ați jucat cu Dinică şi Moraru şi ați încălzit o seară rece, într-o sală congelată, prin «Căldură mare» de Caragiale. Nu pot să uit cum v-ați ridicat de pe un banal scaun şi ați mutat februarie în august printr-o simplă aranjare a vestonului.

La final, poate vă amintiți, ne-am îmbrățişat. Am simțit atunci forța dumneavoastră şi pasiunea care v-a adus, iată, până la acest moment frumos. Cartea dumneavoastră este superbă. Ați dat, după umila mea părere, acolo o definiție imbatabilă a iubirii: «Iubirea este o pânză țesută de natură şi brodată de imaginație». Fie să puteți desena cât mai mult timp modele memorabile pe fundalul acestei pânze care ne ține pe toți. Să ne vedem cu bine la centenar“.

Constanţa Erca: „Cu mulţi ani în urmă, Maestrul amintea într-un interviu spusele unui mare regizor englez despre menirea artistului: «sculptăm în zăpadă». Da, maestre, asta aţi făcut mereu, timp de 70 de ani, aţi sculptat în «zăpada» din minţile şi inimile noastre şi astfel mulţi dintre noi am devenit mai buni, mai frumoşi, mai oameni.

Irina Andreea Cardos: „Cel mai important lucru pe care vi-l doresc din inimă este să fiţi sănătos! Vă mulţumesc pentru toate momentele pe care ni le-aţi dăruit şi pentru spiritul bogat pe care îl transmiteţi chiar şi numai ca prezenţă! La mulţi ani frumoşi şi fericiţi înainte!“

Claudia Şandru, 36 de ani (stau acasă şi îmi cresc frumos cele 3 fetiţe): „Cuvintele parcă sunt puţine când vrei să transmiţi unui asemenea om ceva… La mulţi şi binecuvântaţi ani, domnule Beligan. În seara când am văzut «Egoistul» am simţit o altfel de fericire, fericirea de a fi contemporan cu un asemenea actor şi om… vă mulţumesc. Anul acesta atât i-am cerut Moşului: cartea dumneavoastră“.

Infografie cu viaţa lui Radu Beligan: Claudiu Bolozan pentru Ziarul Metropolis; Foto: Petrică Tănase

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.