Roma se pregăteşte pentru cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/roma-se-pregateste-pentru-cea-de-a-vii-a-editie-a-festivalului-international-de-film/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012. Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012.

Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei Internaţionale de Artă Cinematografică din Veneţia. Programul celei de a şaptea ediţii a Festivalului de la Roma se anunţă a fi interesant: vor fi prezentate 59 de lungmetraje, toate în premieră mondială, 12 mediumetraje şi 34 de scurtmetraje, din 26 de ţări, printre care Italia, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Brazilia, Argentina, Australia, Rusia sau Spania. În competiţia internaţională vor fi proiectate 13 filme în premieră mondială, plus două filme-surpriză, iar în afara concursului – cinci opere cinematografice în premieră mondială şi patru în premieră internaţională.

Filmul de deschidere, prezentat în afara concursului, va fi „Aşteptând marea”, al regizorului rus Bahtiar Hudojnazarov, iar filmul de închidere, tot în afara competiţiei, va fi „Un pistol în fiecare mână”, al regizorului spaniol Cesc Gay.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii, a declarat că „legătura dintre cinema şi acest oraş face parte din cultura naţională, care este una dintre principalele resurse pe care Roma va trebui să se bazeze pentru a putea depăşi actuala criză economică”. Printre surprizele anunţate de Muller se numără şi posibila prezenţă la Roma a cunoscutului regizor american Quentin Tarantino.

În competiţia internaţională vor fi proiectate lungmetraje realizate de regizori apreciaţi, printre care Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola), japonezul Takashi Miike, polonezul Jozef Skolimovski, americanul Larry Clark, rusul Aleksei Fedorcenko, francezul Jacques Doillon, ucraineana Kira Muratova şi italianul Pappi Corsicato.

În afara competiţiei, vor fi proiectate ultimele opere ale regizorilor Marjane Satrapi (Franţa), Walter Hill (SUA), Michele Placido (Italia), P.J. Hogan (Australia) şi Bill Condon (SUA). Juriul competiţiei oficiale, compus din şapte personalităţi ale cinematografiei şi culturii mondiale, va fi prezidat de Jeff Nichols, scriitor şi regizor american, autor al filmului „Mud”, prezentat la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes. Juriul va acorda premiul „Marc Aurelio” pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună regie, un premiu special al juriului, premiul pentru cei mai buni actori şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

Premiul pentru întreaga carieră va fi înmânat de Sylvester Stallone regizorului Walter Hill, „care face parte din legenda cinematografiei americane”, a declarat Marco Muller.

 

Sursa: Agerpres

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.

13
/05
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Dacia, dragostea mea” (2009) este un documentar care rememorează câteva repere ale istoriei recente a României prin prisma unul simbol al industriei din timpul comunismului, al cărui importanță s-a prelungit până în prezent: celebrul autoturism produs la Mioveni.

13
/05
/17

Într-o seară de primăvară, la librăria Cărturești Carusel, printre cărți, rechizite, mult spirit, a avut loc conferința de presă despre a VII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL. Evenimentul organizat de Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște a fost lansat de către  Constantin Ranin, managerul teatrului și Liviu Cheloiu, directorul artistic și va avea loc între 2 și 11 iunie 2017.

13
/05
/17

La Timișoara începe duminică, 14 mai, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017.

13
/05
/17

Într-o zi de 13 mai se stingeau din viaţă Colea Răutu, unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi actori români, și actorul american Gary Cooper. Tot într-o zi de 13 mai se nășteau Elvira Godeanu, Ludovic Spiess, Dinu Manolache, Oana Sârbu, Harvey Keitel, Stevie Wonder, Johnny Logan și Robert Pattinson.

13
/05
/17

Aclamatul realizator Guy Ritchie își imprimă stilul dinamic noului film de aventură și acțiune „King Arthur: Legenda Sabiei”, care vine în întâmpinarea fanilor din România de vineri, 12 mai, când  va putea fi vizionat în avanpremieră pe durata întregului weekend, pe marile ecrane din toată ţara.

12
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Într-un  top al celor mai atipice filme româneşti recente, „Ultima zi”, noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, ar câştiga  premiul pentru cea mai bizară atmosferă. Promovat prin formularea de „thriller comic”, „Ultima zi” este o îndrăzneaţă parabolă apocaliptică minimalistă, în care umorul negru şi absurdul degenerează în tragic.

11
/05
/17

Profitând de lansarea în limba română a romanului „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (ed. Humanitas, 2017), de Care Santos și Francesc Miralles, am provocat-o pe celebra scriitoare catalană la un exercițiu de rememorare a traseului său – de la primul concurs literar câștigat, pe când era elevă, la cum arată o zi obișnuită pentru ea acum, ca autoare a unor cărți traduse în peste 20 de limbi.

11
/05
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezența lui Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

11
/05
/17

Cele mai noi filme românești vor fi proiectate în premieră la Cluj, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie). Zilele Filmului Românesc(8-10 iunie) includ, în acest an, 27 de titluri - 13 lungmetraje și 14 scurtmetraje -, selecționate din peste 120 de înscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi văzute la Cluj în premieră mondială. Ca în fiecare an, TIFF-ul va reuni sute de profesioniști români și străini din lumea filmului.

11
/05
/17

După ce ajunge cel mai renumit artist al curentului suprarealist, Salvador Dali (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989) se vede vehement criticat de André Breton, pe motiv că spaniolul nu are o poziţie clară faţă de Hitler şi că nu se alatură mişcării de stânga a avangardiştilor. Exclus din sânul mişcării care l-a consacrat, Dali exclamă înfuriat: "Suprarealismul sunt eu!".