S-a stins din viaţă Matei Alexandru. Actorul avea 86 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-matei-alexandru-actorul-avea-86-de-ani/

Printre filmele în care a jucat Matei Alexandru se numără „Weekend cu mama” (2009), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), „Corul Pompierilor” (2000), „Muschetarii în vacanţă” (1984), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Elixirul tinereţii” (1975) şi „Ultimul cartuş” (1973).

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2014

Matei Alexandru a interpretat numeroase roluri remarcabile, excelând în Hašek sau Moliere, în Eugene O’Neill sau Dürrenmatt, Goldoni sau Caragiale, Cehov sau Mihail Sebastian.

„El a dăruit scenei peste şaizeci de ani din viaţa lui, interpretând, în acelaşi timp, şi roluri în film, radio şi televiziune, îndrăgite şi astăzi de marele public. A semnat şi regia unor spectacole de teatru TV, completându-şi astfel palmaresul”, se arată în comunicatul emis de Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

Comedia şi drama i-au fost pe măsură în regia unor nume mari ca Sică Alexandrescu, Alexandru Finţi, Mihai Berechet, Horea Popescu, Ion Cojar, Dinu Cernescu, Radu Penciulescu.

Născut în Goioasa, judeţul Bacău la 25 decembrie 1927, Matei Alexandru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, secţia actorie, Matei Alexandrupromotia 1951.

Matei Alexandru – Premii şi distincţii:

Premiul naţional la Concursul Tinerilor Actori pentru piesa „Steaguri pe tunuri”

Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, 2004

Premiul de creaţie, pentru rolul Sufleurul Smărăndache – „Căruţa cu paiaţe” de Mircea Ştefănescu, 1978

Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice, 1967

Premiul I pentru Interpretare la Concursul Tinerilor artişti din teatrele dramatice, 1957

Menţiune pentru realizarea rolului Adam – „Preludiu” la Decada dramaturgiei originale, 1956.

Foto cu Matei Alexandru – Cinemagia

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.