Toma Caragiu & Jean Constantin
https://www.ziarulmetropolis.ro/toma-caragiu-si-jean-constantin-21-august/

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ – Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ – Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925 şi a murit la vârsta de 51 de ani, la cutremurul din 4 martie 1977, în timp ce era vizitat de prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ, venit să sărbătorească finalizarea filmului „Gloria nu cântă“.

Jean Constantin s-a născut în anul 1927, într-o familie multietnică, mama sa fiind de etnie grecească, iar tatăl său român. Deşi era considerat a fi de etnie romă, actorul trata cu umor subiectul: „Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de rom şi am convins etnia şi nu numai, că sunt de-al lor“.

„Făceam naveta Constanţa-Bucureşti pentru că aveam spectacole la teatrul Fantazio, iar Toma Caragiu mă aştepta în gară să mă ducă la filmări. Paştele mamii lui de ţigan! Eu, Toma Caragiu, am ajuns să aştept şatra-n gară! – aşa mă întâmpina. Mă iubea foarte mult, dar era foarte dur cu mine”, Jean Constantin

toma

Tot într-o zi de 21 august:

1485: Sfârșitul războiului „celor două roze”.

1897: Chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer a sintetizat heroina prin metoda folosită de chimistul englez C.R. Wright în 1874. Pînă în 1910 a fost etichetată ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.

1911: Pictura Mona Lisa de Leonardo da Vinci a fost furată din Muzeul Luvru din Paris, urmând să fie recuperată după două zile.

1955: La ora 20.00 începe prima emisiune experimentală de televiziune în România.

1961: De la Galeria Națională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.

1965: Este proclamată Republica Socialistă România în urma adoptării unei noi constituții.

S-au născut:

1925: Toma Caragiu, actor român de teatru și film (d. 1977)

Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu

1928: Jean Constantin, actor român de teatru și film (d. 2010)

1941: Ilinca Tomoroveanu, actriță română de teatru și film

1951: Glenn Hughes, cântăreț-compozitor englez, basist și producător (Finders Keepers, Trapeze, Deep Purple, și Black Country Communion)

S-au stins din viaţă:

1723: Dimitrie Cantemir, scriitor, istoric, filosof, om de știință umanist, domnitor al Moldovei (n. 1673)

1940: Leon Troțki, politician și terorist rus (n. 1879)

1972: Nichifor Crainic (Ion Dobre), scriitor, ziarist și politicia

Foto cu Toma Caragiu, Jean Constantin şi Ilinca Tomoroveanu – wikipedia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.