UNDERCLOUD 2014 – Al şaptelea an de teatru independent românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2014-al-saptelea-an-de-teatru-independent-romanesc-primul-cu-teatru-independent-international/

Undercloud, primul festival românesc de teatru independent care promovează din anul 2008 mişcarea teatrală independentă din România, a împlinit cei şapte ani de acasă şi acum merge la şcoala internaţională. În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi prezentate la Bucureşti şi spectacole din Marea Britanie, Franţa şi Ungaria.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2014

Timp de 11 zile, in perioada 1-11 septembrie 2014, la Muzeul Naţional al Tăranului Român, UNDERCLOUD aduce la un loc 32 de spectacole, producţii ale teatrelor independente din Bucureşti şi de peste hotare.

Sâmbătă, 6 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Actors Touring Company din Marea Britanie (www.atctheatre.com) va prezenta spectacolul „Blind Hamlet“ de Nassim Soleimanpour. Regia: Ramin Gray.

Producția britanică este prezentată anul acesta și la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy).

UNDERCLOUD 2014Ce ai face dacă viitorul ar începe sa se vadă în negru? Ai călatori? Te-ai concentra asupra familiei? Ți-ai descoperi un nou hobby? În „Blind Hamlet“, scriitorul iranian Nassim Soleimanpour se confruntă cu pierderea lentă a vederii. Tragedia se prefigurează, dar el alege să se joace, prin intermediul unui dictafon, cu adevarul, ficțiunea, destinul și șansa. Îi invită pe William Shakespeare și pe câțiva membri ai publicului sa se joace împreună cu el. Șapte persoane din public vor fi invitate pe scenă, pentru câteva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat sa participe, în anumite momente ale spectacolului.

Actors Touring Company comisionează, produce și promovează teatru internațional contemporan în Marea Britanie și în afara granițelor țarii de reședință. Compania funcționează încă din anul 1980. Spectacolul este interactiv și se va juca în limba engleză. Spectacolul solicită un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori.

Duminică, 7 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Compania franceză de dans „BAKHUS“ (www.compagnie-de-danse.fr) va prezenta spectacolul „A l’ombre de Coré“. Coregrafia: Mickaël Six. Dansatori: Mickaël Six și Sami Loviat-Tapie.

Spectacolul a fost prezentat în mai multe teatre și festivaluri internaționale, printre care și Avignon, secțiunea Off (2013 și 2014, Theater Golovine).

Producția a fost creată în 2011, dupa întâlnirea coregrafului Mickaël Six cu talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic explorează dimensiunile câmpului vizual – ceea ce vedem în realitate şi ceea ce ni se pare ca vedem. Hipnotizat, într-un univers poetic, publicul, fascinat deopotriva de regatul umbrelor şi de lumea înconjuratoare, se va gasi în imposibilitatea de a şti ce sa privească mai întâi.

Producția propune un adevarat joc al umbrelor și al luminii, al inserțiilor video, este plină de inventivitate și de poezie și prezintă, în plus, doi dansatori extraordinari (hip-hop, dar cu o solidă pregatire coregrafică). Între realitate şi lumea virtuală, se va instală confuzia. Compania BAKHUS are drept obiectiv promovarea artelor spectacolului. În sferă dansului urban şi de stradă, trupa propune proiecte artistice în care toate formele de spectacol precum teatrul, muzica live, proiecţiile video se completează reciproc.

Vizual_Undercloud_Corect

Luni, 8 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00 Compania maghiară „FORTE“ (www.fortecompany.hu) va prezenta spectacolul „Așteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett. Traducere: Emil Kolozsvári Grandpierre, costume: Mari Benedek, decor: Milorad Krstic, lumini: Ferenc Payer, sunet: Gábor Keresztes, producător: Judit Számel, regia: Horváth Csaba. Distribuția: Vladimir – József Kádas; Estragon – Csaba Krisztik; Lucky – Márton Pallag; Pozzo – Máté Andrássy; Baiatul– Borbála Blaskó.

O propunere coerentă de teatru fizic, în care coregraful/regizorul și membrii trupei încearcă să prezinte relația specială a lumii lui Beckett cu moartea, tăcerea și muzica. Cel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpreților.

„FORTE“ este o companie tânară, fondată de regizorul și coregraful Csaba Horváth, în 2005. Grupul de actori și dansatori experimentează o formă de expresie necunoscută până acum în Ungaria. Scopul lor este să creeze un limbaj nou, omogen, cu ajutorul corpurilor, vocilor, dansului, muzicii și textului. Csaba Horváth este dansator și coregraf profesionist.

A realizat sau a participat la realizarea unui număr impresionant de producții. A fost prezent în calitate de dansator sau coregraf în numeroase festivaluri de gen, printre care și Edinburgh, Cairo, Londra, ș.a, iar în 2005, a fondat compania „FORTE“. Spectacolul se va juca în limba maghiară şi va fi subtitrat în limba engleză.

Programul complet il gasiti AICI. Biletele se gasesc la Muzeul Taranului Roman si on-line pe www.bilete.ro. Preţul unui bilet este de 35 de lei.

Foto cu UNDERCLOUD 2014 – facebook

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Dublă aniversare pe TVR 2, în această seară (6 februarie), de la ora 21.10: "Insula", de Mihail Sebastian a avut premiera în 1947, an în care s-a născut Vladimir Găitan, actor în distribuţia spectacolului. "Insula" a avut premiera acum 70 de ani, în 1947, la Teatrul Municipal, în regia lui Mircea Șeptilici.

06
/02
/17

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/02
/17

Cele peste două mii de cărți din casa mea au pornit un miting neautorizat, supărate ca de cinci zile nu am mai citit un rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de două ori în ultimii treizeci de ani.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

06
/02
/17

După o lungă pauză, “Două loturi”, unul din cele mai premiate spectacole ale Teatrului Național din Bucureşti, va putea fi văzut din nou de spectatori, de astă dată pe scena Sălii Pictura, joi 9 și vineri 10 februarie 2017, de la ora 20.00.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

05
/02
/17

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

03
/02
/17

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Nottara, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, prezintă miercuri, 8 februarie 2017, de la ora 19:30, în sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, spectacolul-lectură Dama de cupă de Gianni Spezzano, piesa câștigătoare a Concursul European de Dramaturgie PopDrama.

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.