UNDERCLOUD 2014 – Al şaptelea an de teatru independent românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud-2014-al-saptelea-an-de-teatru-independent-romanesc-primul-cu-teatru-independent-international/

Undercloud, primul festival românesc de teatru independent care promovează din anul 2008 mişcarea teatrală independentă din România, a împlinit cei şapte ani de acasă şi acum merge la şcoala internaţională. În cadrul ediţiei de anul acesta vor fi prezentate la Bucureşti şi spectacole din Marea Britanie, Franţa şi Ungaria.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2014

Timp de 11 zile, in perioada 1-11 septembrie 2014, la Muzeul Naţional al Tăranului Român, UNDERCLOUD aduce la un loc 32 de spectacole, producţii ale teatrelor independente din Bucureşti şi de peste hotare.

Sâmbătă, 6 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Actors Touring Company din Marea Britanie (www.atctheatre.com) va prezenta spectacolul „Blind Hamlet“ de Nassim Soleimanpour. Regia: Ramin Gray.

Producția britanică este prezentată anul acesta și la Edinburgh Festival Fringe (Assembly Roxy).

UNDERCLOUD 2014Ce ai face dacă viitorul ar începe sa se vadă în negru? Ai călatori? Te-ai concentra asupra familiei? Ți-ai descoperi un nou hobby? În „Blind Hamlet“, scriitorul iranian Nassim Soleimanpour se confruntă cu pierderea lentă a vederii. Tragedia se prefigurează, dar el alege să se joace, prin intermediul unui dictafon, cu adevarul, ficțiunea, destinul și șansa. Îi invită pe William Shakespeare și pe câțiva membri ai publicului sa se joace împreună cu el. Șapte persoane din public vor fi invitate pe scenă, pentru câteva jocuri simple. Restul publicului va fi, de asemenea, rugat sa participe, în anumite momente ale spectacolului.

Actors Touring Company comisionează, produce și promovează teatru internațional contemporan în Marea Britanie și în afara granițelor țarii de reședință. Compania funcționează încă din anul 1980. Spectacolul este interactiv și se va juca în limba engleză. Spectacolul solicită un public dornic să participe și să comunice cu realizatorii și cu ceilalți spectatori.

Duminică, 7 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00, Compania franceză de dans „BAKHUS“ (www.compagnie-de-danse.fr) va prezenta spectacolul „A l’ombre de Coré“. Coregrafia: Mickaël Six. Dansatori: Mickaël Six și Sami Loviat-Tapie.

Spectacolul a fost prezentat în mai multe teatre și festivaluri internaționale, printre care și Avignon, secțiunea Off (2013 și 2014, Theater Golovine).

Producția a fost creată în 2011, dupa întâlnirea coregrafului Mickaël Six cu talentatul dansator Sami Loviat-Tapie. Proiectul coregrafic explorează dimensiunile câmpului vizual – ceea ce vedem în realitate şi ceea ce ni se pare ca vedem. Hipnotizat, într-un univers poetic, publicul, fascinat deopotriva de regatul umbrelor şi de lumea înconjuratoare, se va gasi în imposibilitatea de a şti ce sa privească mai întâi.

Producția propune un adevarat joc al umbrelor și al luminii, al inserțiilor video, este plină de inventivitate și de poezie și prezintă, în plus, doi dansatori extraordinari (hip-hop, dar cu o solidă pregatire coregrafică). Între realitate şi lumea virtuală, se va instală confuzia. Compania BAKHUS are drept obiectiv promovarea artelor spectacolului. În sferă dansului urban şi de stradă, trupa propune proiecte artistice în care toate formele de spectacol precum teatrul, muzica live, proiecţiile video se completează reciproc.

Vizual_Undercloud_Corect

Luni, 8 septembrie 2014,

la Muzeul Național al Țăranului Român, de la ora 21:00 Compania maghiară „FORTE“ (www.fortecompany.hu) va prezenta spectacolul „Așteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett. Traducere: Emil Kolozsvári Grandpierre, costume: Mari Benedek, decor: Milorad Krstic, lumini: Ferenc Payer, sunet: Gábor Keresztes, producător: Judit Számel, regia: Horváth Csaba. Distribuția: Vladimir – József Kádas; Estragon – Csaba Krisztik; Lucky – Márton Pallag; Pozzo – Máté Andrássy; Baiatul– Borbála Blaskó.

O propunere coerentă de teatru fizic, în care coregraful/regizorul și membrii trupei încearcă să prezinte relația specială a lumii lui Beckett cu moartea, tăcerea și muzica. Cel mai important element al spectacolului este chiar trupul interpreților.

„FORTE“ este o companie tânară, fondată de regizorul și coregraful Csaba Horváth, în 2005. Grupul de actori și dansatori experimentează o formă de expresie necunoscută până acum în Ungaria. Scopul lor este să creeze un limbaj nou, omogen, cu ajutorul corpurilor, vocilor, dansului, muzicii și textului. Csaba Horváth este dansator și coregraf profesionist.

A realizat sau a participat la realizarea unui număr impresionant de producții. A fost prezent în calitate de dansator sau coregraf în numeroase festivaluri de gen, printre care și Edinburgh, Cairo, Londra, ș.a, iar în 2005, a fondat compania „FORTE“. Spectacolul se va juca în limba maghiară şi va fi subtitrat în limba engleză.

Programul complet il gasiti AICI. Biletele se gasesc la Muzeul Taranului Roman si on-line pe www.bilete.ro. Preţul unui bilet este de 35 de lei.

Foto cu UNDERCLOUD 2014 – facebook

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

27
/11
/16

Teatrul Odeon sărbătoreşte luni, 28 noiembrie, 70 de ani de la înfiinţare cu o serie de manifestări printre care lansarea monografiei "Odeon 70. Aventură istoric-omagială" și prezentarea filmului "Teatrul Odeon 70".

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

26
/11
/16

În această seară, pe TVR 2, de la ora 21.10 (și în reluare pe 5 decembrie, de la ora 00.40), iubitorii teatrului TV pot vedea Richard al III-lea, de William Shakespeare. Spectacolul, din distribuția căruia nu lipsesc Ion Marinescu, Gheorghe Cozorici, Olga Tudorache, Emanoil Petrut, Gheorghe Dinică sau Dem Radulescu, a fost înregistrat în anul 1969 în studiourile TVR.

26
/11
/16

La 10 ani de când a fost investit în funcția de manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cea mai mare rampă de lansare a actorilor, Liviu Timuș amintește despre „fenomenul Piatra Neamț”, explică de ce trebuie să existe festivalul adresat în exclusivitate tinerilor, ajuns la a XXVIII-a ediție, „Pledez pentru tine(ri)”și cu ce probleme se confruntă la teatru.

26
/11
/16

În vremea veche, când Pământul părea mai aproape de cer, au apărut, din cuvinte, sâmburi de poveşti nemuritoare. Apoi au crescut şi s-au răspândit, s-au schimbat şi s-au răsucit, păstrând în ele sensuri nenumărate. Teatrul Ion Creangă prezintă „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“, o poveste care invită foarte tinerii spectatori, copiii cu vârsta peste 6 ani, să descopere o aventură care a fermecat generații.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

În deschiderea Festivalului de dramaturgie contemporană poloneză, care se desfăşoară între 1 şi 6 decembrie 2016 pe scena Teatrului Contemporan din Wrocław, se joacă spectacolul TNB Între noi e totul bine, piesa incitantei autoare poloneze Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim. Spectacolul este unul din primele 3 titluri de mare interes ale manifestării, potrivit recomandărilor organizatorilor.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

25
/11
/16

Premiera "Nastasia", după piesa Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu, deschide noua stagiune la Teatrul Masca. Spectacolul regizat de Mihai Mălaimare va fi pus în scenă de pe 26 noiembrie, de la ora 19:00.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

Se joacă la Nottara spectacolul „Iarna” (după o piesă de Jon Fosse, dramaturg norvegian contemporan), regizat de Mihai Măniuțiu. Scenografia: Adrian Damian. Muzica: Mihai Dobre (de la Șuie Paparude). Coregrafia: Andrea Gavriliu. Cu: Andi Vasluianu, Catrinel Dumitrescu, Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu.