VIDEO Cel mai mare festival Fringe din România, membru World Fringe, şi-a desemnat câştigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cel-mai-mare-festival-fringe-din-romania-membru-world-fringe-si-a-desemnat-castigatorii/

În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iaşi Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări“ culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iaşi 212 tineri actori, regizori, coregrafi, dansatori din toată ţara.

Un articol de Andrada Văsii|3 iulie 2013

În perioada 14 – 23 iunie 2013 Iași Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări“ culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iași 212 tineri actori, regizori, coregrafi, dansatori din toată țara.

Spre susținerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber și zece scene de joc  în locațiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafie, teatru şi dans contemporan.

Performance-urile înscrise în concursul festivalului au dat viață orașului printr-un concept inedit, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin spectacol”. Pentru că fringe-ul înseamnă arta coborâtă printre oameni, pe stradă, cele 50 de reprezentații unice din festival au fost anunțate prin scurte momente de joc pe scenele montate pe pietonalul Ștefan cel Mare, publicul având astfel ocazia de a interacționa zilnic cu artiștii în cadrul unor spectacole de improvizație, dans și teatru.

De la Marele premiu până la promovare

După o săptămână de deliberări, juriul Iași Fringe Festival, condus de conf.univ.dr. Regizor Ovidiu Lazăr, a ales câștigătorii:

„Marele premiu’’ se acordă trupei UNTEATRU din București pentru excepționala valoare artistică a demersului în favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele „Trei femei înalte” şi „Un tramvai numit dorință”.

„Premiul pentru cel mai bun spectacol/teatru’’ se acordă trupei „Teatrul În Culise” din București pentru surprinzătoarea și emoționanta utilizare a spațiului de joc din spectacolul „Obsession”.

,,Premiul pentru cel mai bun spectacol/dans’’ se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru deosebita expresivitate plastică a susținerii mesajului artistic din spectacolul „Încă o piesă fără titlu”.

„Premiul pentru promovare inedită’’ a fost obținut, ex aequo, pentru valorificarea surprinzătoare a spațiului stradal și pentru ingeniozitatea transmiterii mesajului artistic de următoarele trupe la care se împarte premiul: „Frilensăr’’ din Iași, „Parsifal’’ din București, „Wi – Fi Crew Mihai Dobârceanu’’ din Vaslui.

Sensibilitate artistică și premii speciale

Valoarea totală a premiilor primei ediții a Iași Fringe Festival acordate de organizatori se ridică la suma de 15.500 de lei. Din dorința de a aprecia numărul mare de reprezentații sensibil egale ca valoare artistică, Juriul a acordat șapte Premii Speciale pentru Secțiunea Teatru și patru Premii Speciale pentru Secțiunea Dans.

„Premiul special al juriului’’ se acordă Asociației Culturale TAMTAM din București pentru excepționala interpretare actoricească din spectacolul „Emigranții’’.

„Premiul special al juriului’’ se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru valoarea redescoperirii textului dramatic prin intermediul artei păpușărești din spectacolul „Buzunarul cu pâine’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul de Sufragerie din București pentru valoarea emoțională a experimentului artistic în spectacolul „Morisson. Poeme pe întuneric’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei R D”UN (D) ART din Satu-Mare pentru curajul abordării minimaliste a experimentului teatral din spectacolul „Într-un fel ca de viitor’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Halal Teatru din Iași pentru valorificarea teatrală a textului dramatic în spectacolul ,,Elevator’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul luni de la Green Hours din București pentru autentica valoare artistică a unei reprezentații în spațiu neconvențional din spectacolul „Ficțiuni mici de România’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Teatrul În Culise din București pentru calitatea abordării complexe a monologului într-un spațiu neconvențional din spectacolul „Fără cap’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei „Wi – Fi Crew Mihai Dobârceanu’’ din Vaslui pentru expresivitatea atitudinii față de dans din spectacolul ,,Inspiration’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Front Line& Cosma Lennon din București pentru nivelul deosebit de concept coregrafic din spectacolul „The Roots’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei Galea Bobeicu din București pentru frumusețea demersului coregrafic din spectacolul „Hail Love’’.

„Premiul Special al juriului’’ se acordă trupei „Create.Act.Enjoy’’ din Cluj-Napoca pentru complexitatea expresivă a mijloacelor scenice din spectacolul „This is my body. Come into my mind’’.

Info:

Iași Fringe Festival a fost organizat de Asociația PRO EVENT, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Primăria Muncipiului Iași, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, cel mai amplu eveniment cultural şi educaţional din România.

Foto credit: Iași Fringe Festival (Facebook)

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.