Winter Sleep, câștigătorul Palme d’Or 2014, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/winter-sleep-castigatorul-palme-dor-2014-in-premiera-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan, preferata juriului şi a presei internaţionale la ediţia de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2014

Winter Sleep a câștigat Palme d’Or și Premiul FIPRESCI și este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenți.

Filmul e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur și cu sine însuși. „Una dintre cele mai importante realizări ale anului.

Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”. Nuri Bilge Ceylan a câștigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Once Upon a Time in Anatolia (2011) și Distant (2002) și Premiul de regie cu Three Monkeys (2008).

Cronici entuziaste a primit și câștigătorul Premiului de regie la Cannes și unul dintre favoriții în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett

Winter Sleep, de Nuri Bilge Ceylan

Winter Sleep, de Nuri Bilge Ceylan

Miller (Capote, Moneyball).

Fascinanta și tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi frați, foști campioni olimpici la lupte (Channing Tatum și Mark Ruffalo) ajung în anturajul unui miliardar excentric și nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-și propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecințe dramatice. Performanțele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa.

Memorabilă este și performanța actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh.

Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viață personală și artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiție, Mr. Turner a obținut și un premiu special pentru imagine la Cannes.

Propunerea Franței la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.

Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii 60-70 și personalitatea fragilă și dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie.

Un deceniu de modă, droguri, sex și glorie din viața lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciați regizori francezi din noua generație. Pe afiș, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier și Louis Garrel.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.