Winter Sleep, câștigătorul Palme d’Or 2014, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/winter-sleep-castigatorul-palme-dor-2014-in-premiera-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan, preferata juriului şi a presei internaţionale la ediţia de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2014

Winter Sleep a câștigat Palme d’Or și Premiul FIPRESCI și este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenți.

Filmul e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur și cu sine însuși. „Una dintre cele mai importante realizări ale anului.

Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”. Nuri Bilge Ceylan a câștigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Once Upon a Time in Anatolia (2011) și Distant (2002) și Premiul de regie cu Three Monkeys (2008).

Cronici entuziaste a primit și câștigătorul Premiului de regie la Cannes și unul dintre favoriții în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett

Winter Sleep, de Nuri Bilge Ceylan

Winter Sleep, de Nuri Bilge Ceylan

Miller (Capote, Moneyball).

Fascinanta și tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi frați, foști campioni olimpici la lupte (Channing Tatum și Mark Ruffalo) ajung în anturajul unui miliardar excentric și nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-și propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecințe dramatice. Performanțele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa.

Memorabilă este și performanța actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh.

Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viață personală și artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiție, Mr. Turner a obținut și un premiu special pentru imagine la Cannes.

Propunerea Franței la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest.

Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii 60-70 și personalitatea fragilă și dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie.

Un deceniu de modă, droguri, sex și glorie din viața lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciați regizori francezi din noua generație. Pe afiș, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier și Louis Garrel.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului