„Arlecchino și pierdutele iubiri“, în cadrul Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/%e2%80%9earlecchino-%c8%99i-pierdutele-iubiri%e2%80%9c-%c3%aen-cadrul-festivalului-na%c8%9bional-de-teatru/

Teatrul EXCELSIOR prezintă miercuri, 23 octombrie, ora 17:00, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), spectacolul „Arlecchino şi pierdutele iubiri“, după o canava de Flaminio Scala, regia Enrico Bonavera.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2019

Spectacolul Arlecchino și pierdutele iubiri propune publicului o experiență intens ludică ce revitalizează Commedia dell’Arte, fascinantul gen teatral italian născut în secolul al XVI-lea, care a adus expresivitatea actorului la rang de virtuozitate. Este un spectacol care, prin formula tematică și stilistică pe care o propune, surprinde însăși esența artei teatrale, rimând, totodată, cu motto-ul ediției din acest an a FNT: Teatrul, clipa magică a Istoriei.

Enrico Bonavera: „Redescoperirea Commediei dell’Arte – sau a celei pe care ne-o imaginăm noi că ar fi – și propunerea ei publicului contemporan se naște din necesitatea unui teatru imediat, fizic, care să îi poată vorbi spectatorului într-un mod simplu și amuzant. (…) Vechea poveste a lui Romeo și a Julietei sale este revizitată prin măștile și personajele Commediei dell’Arte. Rezultatul? Echivocuri, fantasme, spirite imaginare și reale, într-o furtună de farse, încurcături și emoții.”

Adrian Găzdaru, Managerul Teatrului EXCELSIOR: „Ne onorează faptul că un spectacol al Teatrului EXCELSIOR a fost selecționat, din nou, într-un festival de o asemenea anvergură și cu o tradiție impresionantă. Consider că participarea instituției noastre la Festivalul Național de Teatru este o recunoaștere valoroasă atât a calității spectacolelor pe care le propunem publicului, cât și a talentului trupei de actori a Teatrului EXCELSIOR. În peisajul cultural-artistic al României și nu numai, ne dorim să ne păstrăm curajul de a realiza spectacole și proiecte care surprind plăcut publicul și care transmit tuturor creatorilor și realizatorilor din domeniul cultural că, acolo unde există determinare și spirit de echipă, și cele mai îndrăznețe idei se împlinesc. Vă așteptăm pe toți la Festivalul Național de Teatru, nu numai la spectacolele instituției noastre. Să ne bucurăm împreună de clipele magice pe care le prilejuiește Teatrul!”

Din distribuția spectacolului fac parte: Aida Avieriței, Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Bechet,
Ana Udroiu, Mihai Mitrea și Raluca Botez
.

Detalii, pe website-ul FNT: https://fnt.ro/2019/arlecchino-si-pierdutele-iubiri-de-enrico-bonavera/.
Biletele pot fi achiziționate online: https://www.mystage.ro/spectacole/arlecchino-si-pierdutele-iubiri-1929.

Tot în cadrul FNT, Teatrul EXCELSIOR va găzdui, luni 21 octombrie, ora 18:00, la Sala
„Ion Lucian”, spectacolul Istorie la persoana I, o creație colectivă coordonată de teatrologul
Oltița Cîntec, ce „urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria «mică», cea a fiecăruia dintre noi, și istoria «mare», cea oficială, a istoriografilor. (…) Spectacolul este rezultatul unui amplu proces de documentare și creație, care reflectă modul de a participa în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online”, declară Oltița Cîntec, coordonatorul proiectului. Detalii, pe website-ul FNT, https://fnt.ro/2019/istorie-la-persoana-creatie-colectiva-coordonata-de-oltita-cintec/. Biletele pot fi achiziționate accesând linkul https://www.mystage.ro/spectacole/istorie-la-persoana-i-1919.

Festivalul Național de Teatru este una dintre cele mai ample manifestări ale lumii culturale autohtone. Aflat la cea de a 29-a ediție, FNT aduce și anul acesta în Capitală, între 18 şi 27 octombrie 2019, producţii teatrale naționale și internaţionale de prestigiu, în buna tradiţie iniţiată în 2006 de criticul Marina Constantinescu, Directorul Festivalului, de a prezenta mari spectacole ale lumii la Bucureşti.

26
/03
/15

Peste 10.000 de titluri la preţuri „de kilipir” îi aşteaptă pe cititori la ediţia din această primăvară a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Volume pentru copii şi tineret, dar şi pentru cititorii experimentaţi, deopotrivă beletristică, non-ficţiune şi albume de artă, muzică, albume de benzi desenate, agende, jurnale, ceaiuri speciale – acestea sunt produsele care compun oferta expozanţilor, pe parcursul celor cinci zile de târg (25-29 martie, zilnic între orele 10.00 si 20.00), la Galeria Dalles.

26
/03
/15

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de cultură din România, a primit, alături de alte importante instituţii şi personalităţi culturale, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Decoraţia i-a fost înmânată directorului general al TNB, Ion Caramitru, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Castelul Peleş,

26
/03
/15

Luni, 30 martie, la ora 19.00, la Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărţii „Teoria tăcerii“, de Iulian Tănase, volum apărut recent la Editura Herg Benet. Vor vorbi: Cristian Crisbăşan, Horaţiu Decuble, Vlad Eftenie, Cristian Iftode şi autorul.

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.