„100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-1-000-1-000-000-de-povesti-la-teatrul-ion-creanga/

De peste mări şi ţări, de departe şi de-aproape, se întorc în Bucureşti atât de aşteptatele poveşti. Între 3 şi 10 octombrie, Teatrul Ion Creangă vă invită să luaţi parte la una dintre cele mai spectaculoase aventuri pentru pici, mămici şi tătici: cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Festivalul, care propune spectacole dintre cele mai diverse – teatru dramatic, musical, teatru-dans sau circ, dar și ateliere pentru copii va aduce magia poveștilor în sălile primitoare ale teatrelor din București: Teatrul Excelsior, Opera Comică pentru Copii, Teatrul de Comedie (Sala nouă), Creart și Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Peste 40 de evenimente vor avea loc pe durata celor 8 zile de teatru și povești, în cadrul celor 2 secțiuni competiționale (spectacole pentru categoria 1-6 ani, respectiv peste 6 ani) și a secțiunii Off – în afara competiției, dedicată spectacolelor interactive și evenimentelor conexe. Selecția programului competițional a fost realizată de către teatrologul Carmen Stanciu, care a ales spectacole ce depășesc barierele lingvistice sau culturale, spectacole sensibile, despre spaime şi despre zbor, despre sunetul culorilor şi despre gusturile sunetelor.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără teatrele La Baracca Testoni Ragazzi, Teatro Prova, Antonio Panzuto, TAM Teatromusica şi Principio Attivo din Italia, Roseland Musical şi Markeliῆe din Spania, The Puppet Theatre at the Crossroads (Slovacia), Dansmakers Amsterdam (Olanda), The National Theatre of Monkey Country și Kunos Circus (Elveția), Kabaré Púpala (Germania), Orna Porat Theatre (Israel) şi, pentru prima dată în Europa, Mandragora Circo din Argentina. Totodată, publicul va avea oportunitatea să urmărească unele dintre cele mai valoroase trupe ale teatrelor pentru copii și tineret din țară: Teatrul Ariel (Târgu Mureș), Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), Teatrul Excelsior (București), Teatrul Regina Maria – Trupa Arcadia (Oradea) sau Teatrul Arlechino (Brașov).

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, la Teatrul Excelsior și va fi marcată de o premieră-eveniment a Teatrului Ion Creangă: „Spaima zmeilor”, un musical românesc original creat de o echipă curajoasă de artişti (Gelu Colceag – regizor, Ioana Pashca – scenograf, Ştefan Lupu – coregraf, Călin Grigoriu – compozitor). Spectacolul explorează universul încărcat de mistere și umor al folclorului românesc, reinterpretând povestea celebrului Stan Bolovan, care va deveni o feerie modernă şi îndrăzneaţă.

Cele mai bune spectacole, precum și cele mai bune interpretări actoricești vor fi răsplătite sâmbătă, 10 octombrie, în cadrul festivității de închidere. Premiile vor fi acordate de către un juriu alcătuit din personalități din domeniul teatrului din România și din străinătate: Slobodan Marković (Director al Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii de la Subotica, Serbia), Maria Zărnescu (critic), Emil Boroghină (directorul fondator al Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare), Emilia Popescu (actriță) şi Philippe Besson (regizor, Germania).

INFO

Programul Festivalului, precum și ghidul „Celor mai frumoase povești povestite pe scurt părinților” pot fi consultate și descărcate pe www.fitc.ro sau www.teatrulioncreanga.ro.

Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim și sunt disponibile online, pe www.eventim.ro, la sediul magazinelor partenere (Germanos, Domo, Vodafone, Orange, Librăriile Cărturești și Humanitas) sau la Casa de Bilete a Teatrului, aflată în Piața Amzei, nr. 13 – nr. tel. 0767.934.374.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Micul infern, Un pic prea intim, Casa cu pisici, Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?, Revizorul, Omul cel bun din Seciuan şi multe alte spectacole, pe scenele teatrelor bucureştene în săptămâna 4 - 10 mai.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

03
/05
/15

Legendara balerină rusă Maia Pliseţkaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Spectacole regizate de Petrică Ionescu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Felix Alexa şi Vlad Massaci vor intra în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), în perioada următoare, după cum a anunţat Ilinca Tomoroveanu, miercuri, la o conferinţă de presă.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Ane Brun, unul dintre cei mai apreciați muzicieni scandinavi, are o poveste de viață atipică și niște apariții pe scenă nonconformiste, teatrale. Își compune propria muzică, dar o și produce - un avantaj pentru care se simte recunoscătoare. O puteți asculta în premieră la București, pe 10 mai, la Sala Radio.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.