129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu / Recital de muzică și poezie la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/129-de-ani-de-la-moartea-lui-mihai-eminescu-recital-de-muzica-si-poezie-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

În această seară (15 iunie), de la orele 19.00, iubitorii artelor sunt invitaţi la recitalul de muzică clasică şi poezie “Călin (file din poveste) la Casa Artelor ”, pentru a marca 129 de ani de la trecerea în nemurire a poetului naţional Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2018

Actrița Daniela Nane va recita integral poemul ce are la bază basmul “Călin Nebunul și mitul Zburătorului”, acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu, care va interpreta muzică clasică românească.

Conform tradiției pe care Casa Artelor “Dinu Lipatti” – condusă de regizoarea Alice Barb, o are încă de la înființare, de a marca prin evenimente tematice repere culturale esențiale pentru identitatea națională (Festivalul “I Love Lipatti”, “Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, “Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu), dorim să acordăm atenția cuvenită acestei date cu o semnificație atât de importantă.

“Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Eminescu a preluat mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete.

Actriță a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, pe scenă, în filme de lung metraj și de televiziune. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. Cand spune versuri are șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului documentar “Eminescu”.

Vă invităm, așadar, la Casa Artelor “Dinu Lipatti” din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, casa genialului Lipatti, ce-l va găzdui, pentru o seară, pe genialul Eminescu.

Vă așteptăm cu drag!

Foto: Casa Artelor „Dinu Lipatti” – facebook

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

18
/02
/22

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la București chiar de ziua lui Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

15
/02
/22

Editura Humanitas Fiction și Institutul Cervantes din București vă invită miercuri, 16 februarie, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate prilejuită de lansarea romanului Un ceai la capătul lumii – recent apărut în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman memorabil despre aventura vieții, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane. Participă: Scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate, Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Maria Onisei, scriitoare și jurnalist cultural și Dana Pîrvan, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

14
/02
/22

Școala Gimnazială Nr. 194, București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează marți, 15 februarie, de la ora 10.00, evenimentul on-line ”Cu cărțile deschise...”, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

10
/02
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, sărbătorește Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități online si offline. Astfel, la Palatul Parlamentului, scriitorul Petre Crăciun va susține un atelier de lectură pentru copii.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.