13 filme biografice despre femei puternice
https://www.ziarulmetropolis.ro/13-filme-biografice-despre-femei-puternice/

Poveştile adevărate ale unor femei puternice – printre care Grace Kelly, Frida Khalo, Anaïs Nin – au fost surse de inspiraţie pentru numeroşi regizori de film.

Un articol de Judy Florescu|4 decembrie 2014

Celebritatea este un fel de molimă nerecunoscută a secolului curent. Nevoia de admirație, respect, recunoștință și de afirmare a femeii prin ceea ce face rămâne un mister ce poate fi elucidat prin studierea filmelor biografice dedicate femeilor celebre, care au reușit să-și atingă idealurile.

What’s love got to do with it? (1993)– Inspirat după cartea autobiografică Eu, Tina, povestea filmului intitulat după una dintre cele mai cunoscute melodii ale artistei Tina Turner, înfățișează lupta unei femei de culoare care răzbate în lumea muzicii, dar și  supraviețuirea unei relații profesionale bazate pe abuz și dependență. O scenă memorabilă este cea de la procesul de divorț dintre Tina Turner și Ike Turner, în care artista spune că nu vrea nimic din averea dobândită alături de soțul ei, în afară de numele lui de familie.

Henry și June (1999) – Ecranizarea după unul dintre jurnalele lui Anais Nin, scriitoare americană de origine franceză și hispanică, este de fapt o invitație la descoperirea universului controversatei autoare, a cărei scriitură a fost profund influențată de viața senzuală pe care o ducea. Fiecare întâlnire din viața lui Anais Nin este un motiv de sentimente neîncercate, imortalizat în scrierile sale autobiografice. În film se remarcă prestația actoricească a Umei Thurman în rolul lui June, interpretare pentru care actrița a primit premiul Uniunii Criticilor de Film American pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Gia (1998) – Un film al cărui scenariu se bazează pe jurnalul modelului Gia Carangi și interviuri video cu agentul, mama, iubitul și iubita sa. Angelina Jolie a mărturisit că a interpretat frânturi din propria viață. Situată în anii ’80, acțiunea filmului se desfășoară între ședințele foto, defilările de pe podium ale modelului și încercările sale de a găsi dragostea sub orice formă, chiar și cea a drogurilor.

Introducing Dorothy Dandridge (1999) Interpretată de Halle Berry, Dorothy Dandridge a fost prima actriță de culoare care a fost nominalizată la Premiile Oscar pentru rolul principal din filmul musical Carmen Jones în anul 1954.  Filmul atinge unul dintre subiectele sensibile, deosebit de actuale și astăzi, cel al discriminării rasiale. Una dintre scenele de maxim impact are loc după concertul dintr-un bar de noapte, când patronul îi interzice artistei să folosească toaletele din incinta localului, oferindu-i în schimb un pahar.

Tinerețe furată (1999) – La doar 19 ani, Susanna Kaysen își semnează  pentru un an internarea într-un azil de psihiatrie, pentru a-și da seama pe parcurs că boala sa nu are nimic de-a face cu nebunia. Boala de care suferea avea să fie vindecată cu ajutorul realității contrastante dintre ceea ce era scriitoarea și ceea ce i se întâmpla. Dintr-o dorință de a se exprima mai mult decât prin clasica interacțiune, de a trăi mai mult, mai intens, de a afla desăvârșirea, Susanna Kaysen pornește în căutarea adevărurilor despre sine, agățându-se de cei din jurul său.

Copiii-vedetă: Povestea lui Shirley Temple (2001) O poveste tăioasă despre folosirea copiilor ca actori profesioniști în producțiile cinematografice ale studiourilor MGM. În urma unei copilării furate de munca pentru adulți,  Shirley Temple a decis să renunțe la actorie la 20 de ani,  devenind  una dintre primele femei ambasador, în țări precum Ghana și Cehoslovacia. O scenă impresionantă este seara decernării Premiilor Oscar, când micuța Shirley Temple urcă pe scenă pentru a-și primi premiul și spune la microfon: „Mamă, tată, putem merge acasă acum?”

Viața cu Judy Garland (2001)  Inspirat de cartea autobiografică a fiicei sale mai mici, Lorna Luft, Me and my shadows (Eu și umbrele mele), filmul  înfățișează parcusului uneia dintre cele mai mari voci americane din istorie. Cea mai bună actriță de musical, Judy Garland, a avut o viață total diferită de personajele fericite pe care le întruchipa în filmele sale. Aflată într-o bătălia constantă pentru a se întreține financiar și pentru a-și păstra sănătatea, singurul adevăr concret din viața lui Judy Garland au fost cei 42 de ani de muncă neîncetată în era de aur a Hollywood-ului– dans, muzică și actorie, concerte în marile săli ale lumii, susținute de multe ori fără amplificatoare sonore.

Frida (2002)  În interpretarea actriței Salma Hayek, pictorița Frida Khalo poate fi descoperită prin prisma ființei sale care crea tablourile în funcție de ceea ce trăia în viața reală.  Frida despărțea realitatea în ,,înainte” și ,,după” accidentul de tramvai în care a fost implicată. Nelăsându-se doborâtă de dominatele negative ale vieții sale – suferința fizică și neîmplinirea în dragoste -, Frida Kahlo a căutat întotdeauna iubirea în fiecare ființă pe care a întâlnit-o, iar trăirile sale le-a transformat în picturi. Filmul a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.

Sylvia (2003) –Un mister învăluie plecarea poetei americane Sylvia Plath din această lume, un mister pe care filmul nu face decât să-l adâncească și să ofere spectatorului mai multe alternative în interpretarea gestului său final. Interpretată de Gweneth Paltrow, personajul Sylvia Plath are un parcurs scurt și zbuciumat de la vârsta publicării primei poezii, la căsătorie și la despărțirea definitivă de lume.

La vie en rose (2007) Drumul spre celebritate a fascinat și continuă să fascineze. Cânta pe străzile Parisului, apoi în baruri; după ce un impresar de concerte a remarcat-o, talentul său a devenit cunoscut lumii întregi – Edith Piaf. Marion Cotillard a primit premiul Oscar pentru măiestria cu care a zugrăvit-o uman pe celebra cântăreață.

Julie și Julia (2009) Una dintre cele mai emoționante povești despre relația dintre mentor și discipol, un film inspirat din două povești reale. Din pură admirație pentru dedicarea sa față de arta culinară, Julie își induce pasiunea pentru gătit pentru a-și întâlni idolul, Julia Child. Astfel, timp de un an de zile, Julie gătește cele 524 de feluri de mâncare din cartea de bucate scrisă de Julia Child, vedetă a show-urilor culinare TV. Dar cum  rețetele sunt doar indicii către prepararea unui aliment, parcursul tinerei ambițioase în bucătărie, precum și răspunsul Juliei Child la acest demers al său, îi aduce rezultate neașteptate.

The Runaways (2010)  Prezentată ca prima trupă feminină de rock and roll din istoria americană, The Runaways are melodii care se aud și acum la radiourile din toată lumea.  Prima membră a trupei, Joan Jett, care a avea doar 16 ani când a intrat în industria muzicală, este interpretată de Kristen Stewart. Una dintre scenele cele mai puternice din film este pregătirea pe care le-o oferea managerul lor înainte de primul lor concert: arunca cu diverse obiecte în cele patru muziciene.

Grace de Monaco (2014) O poveste lină și calmă ca un vânt de vară, fără dramatism sau suspans. Nicole Kidman este Grace Kelly, actriță câștigătoare a premiului Oscar, care a ales viața și îndatoririle unei prințese europene în locul falsității gloriei oferite de studiourile de film de la Hollywood. Una dintre scenele care emoționează este descoperirea spionului din familia regală.

 

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

18
/09
/15

„Emoţionant, magic, memorabil”, notează Sunday Mirror despre AMY, filmul lui Asif Kapadia despre Amy Winehouse, care poate fi văzut, începând de astăzi, în cinemtografele din România.

17
/09
/15

Un thriller tulburător, „Sicario: Asasinul” surprinde, din 18 septembrie, la cinema, realitatea îngrozitoare în care traficul de droguri, crimele şi teroarea sunt la ordinea zilei la graniţa cu Mexic. Reputaţii actori Emily Blunt, Benicio del Toro şi Josh Brolin intervin cu interpretări impactante pentru a restabili legea şi ordinea.

17
/09
/15

Cel mai adorabil personaj animat va putea fi urmărit pe marile ecrane din 2 octombrie, când talentatul Virgil Ianţu îi va împrumuta vocea lui ,,Blinky Bill: Koala cel poznaş”, un personaj care a cucerit generaţii întregi şi care e acum gata să ia cu asalt cinematografele din România.