16 proiecte de lungmetraj, scurtmetraj și  documentar selectate la a patra ediție FILM +
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-proiecte-de-lungmetraj-scurtmetraj-si-documentar-selectate-la-a-patra-editie-film/

Apelul lansat pentru cea de-a patra ediţie a Film +, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, s-a încheiat cu 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producţii de scurtmetraj şi 4 documentare.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2019

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

FILM+, proiectul inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din regizorul Paul Negoescu, producătoarea Anamaria Antoci, directorul de imagine Ana Drăghici și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, are scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul platformei de colaborare ce vine în sprijinul tinerilor realizatori de film care se confruntă cu lipsa existenței unor structuri care să le faciliteze trecerea de la etapa de studii de specialitate la cea de activare profesională în domeniu.  De altfel, FILM+ este și primul program de acest gen din Europa Centrală și de Est finanțat de programul Europa Creativă – Media al Comisiei Europene.

În urma apelului Film + lansat în luna iunie pentru ediția a 4-a, 73 proiecte au fost înscrise, 16 dintre acestea, producții de lungmetraj de debut, scurtmetraj și documentar, fiind selectate și urmând să fie susținute pe una dintre următoarele direcții: consultanță pentru dezvoltare de proiect, sprijin pentru filmare sau consultanță și sprijin pentru post-producție. Cei 30 de realizatori din România, Bulgaria, Moldova și Serbia ai celor 16 proiecte selectate se vor reuni în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie, la București, într-o rezidență în cadrul căreia vor avea loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul de lucru va include pentru prima parte a anului 2020 și sesiuni de lucru la Chișinău, Belgrad și Sofia.

„Ne bucurăm interesul realizatorilor de film acordat acestei ediții Film + în format extins, cu atât mai mult cu cât selecția este una extrem de diversă, acoperind genuri diferite și cineaști originari din Bulgaria, Moldova, România și Serbia cu un limbaj proaspăt, eclectic. Astfel, România devine un centru de formare pentru cinema-ul din regiune”  – Alex Trăilă, co-fondator Film +.

Regizorii Paul Negoescu, Tudor Jurgiu și directorul de imagine Ana Drăghici, producătoarea Anamaria Antoci, Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, și monteurul Alex Radu sunt tutorii celei de-a 4-a ediții a FILM +, în timp ce scriitorul și regizorul Andrei Ujică, alături de editorii de film Dana Bunescu și Roxana Szel, Adelina Dabu – design thinking facilitator și Maria Tânjală – expert tehnologie blockchain – vor fi o parte din mentorii invitați.

Proiectele selectate pentru cea de-a 4-a ediție Film +:

Dezvoltare:

  1. The Last Weekend Of The Summer (Serbia, lungmetraj) – Ninoslav Jovanović
  2. Vincent Vampire (România, scurtmetraj) – Norbert Fodor
  3. Două cruci (România, scurtmetraj) – Serghei Chivirigă
  4. Our Winter’s Spring (Bulgaria, lungmetraj) – Yana Lekarska
  5. Karina (România, scurtmetraj) – Ilinca Hărnuț
  6. Santa Barbara (Moldova, lungmetraj) – Anatol Durbacă
  7. The Gate Between Us (România/ Moldova, documentar) – Ioana Trifu, Ion Gnatiuc

Producție:

  1. Mareea (România, scurtmetraj) – Andreea Lăcătuș
  2. Her Party (Bulgaria, scurtmetraj) – Ilina Perianova
  3. Carlito / A Dog’s Life (Serbia, documentar) – Ivana Janosev
  4. Obscur (România, lungmetraj) – Andrei Ștefănescu
  5. Duckadam (România, documentar) – Vladimir Dembinski

Work in progress:

  1. Spring Song (Serbia, lungmetraj) – Nada Savić
  2. Scene Logăneștene (titlu provizoriu) (Moldova/România, lungmetraj) – Nicolae Gaburici
  3. Lament for the Silent Fool (Bulgaria, lungmetraj) – Dimitar Kutmanov
  4. Haida Jas/Hai cu noi (România, documentar) – Mihai Gavril Dragolea

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.
Cea de-a patra ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene,  Administrația Fondului Cultural Național* și Centrul Național al Cinematografiei.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: FILM +

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.