18 tablouri din colecţia Tezaur a Muzeului Mureş au fost furate şi înlocuite cu falsuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-tablouri-din-colectia-tezaur-a-muzeului-mures-au-fost-furate-si-inlocuite-cu-falsuri/

Aproximativ 18 tablouri expuse la Muzeul Judeţean Mureş sunt falsuri. Expertizele au dezvăluit înşelăciunea, după o anchetă care durează de opt ani.

Un articol de Andrada Văsii|9 iulie 2013

Aproximativ 18 tablouri expuse la Muzeul Judeţean Mureş sunt falsuri. Expertizele au dezvăluit înşelăciunea, după o anchetă care durează de opt  ani. Fiecare dintre tablourile furate valora aproximativ 15.000 de euro.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureş, Andreea Pop a declarat într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că dosarul celor 18 tablouri de colecţie înlocuite cu falsuri este în lucru încă din anul 2005. Totodată, poliţiştii au început cercetările penale împotriva unui fost angajat. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Mureş, unul dintre tablouri a fost recuperat anul trecut.

Zoltan Soos, directorul Muzeului Judeţean Mureş, a arătat că falsurile au fost descoperite cu ocazia unui inventar comandat de Ministerul Culturii şi că lipsa tablourilor originale nu a putut fi observată mult timp dat fiind faptul că numărul de tablouri coincidea cu numărul aflat în inventar.

O singură operă recuperată

Dintre operele de valoare doar o singură lucrare a fost recuperată, în valoare de 35.000 de euro și aparținând pictorului Hans Mattis Teutch, născut la Brașov. Principalul suspect al fraudei cu tablouri este fosta directoare a secției de Artă din cadrul muzeului, în prezent pensionară. Autoritățile au început urmărirea penală în cazul acesteia.

În urma cercetărilor s-a descoperit că înlocuirea tablourilor originale a fost făcută cu abilitate, întrucât fiecare copie avea același număr de inventar cu originalul.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Muzeul Județean Mureș (Facebook)

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.