180 de complexe muzeale deschise de Noaptea Muzeelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/180-de-complexe-muzeale-deschise-de-noaptea-muzeelor/

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

Un articol de Petre Ivan|16 mai 2018

„Trăim un moment în care muzeelor, la scară mondială, nu le mai este teamă de diferiţi competitori în lupta pentru public, cum ar fi spaţiile comerciale, deoarece considerăm mai nou că mall-urile sunt incredibile surse pentru a atrage oamenii în muzee.

Trăim o perioadă în care, la nivel internaţional, se investeşte în muzee, apar diferite spaţii cu numeroase colecţii inedite şi interesate, spaţii concepute şi create de arhitecţi şi designeri faimoşi.

Către aceste lucruri tindem şi noi pentru că avem cu ce şi avem de ce să ne ridicăm la aceste standarde, iar Noaptea Muzeelor este un exemplu viu că şi aici se poate!”, a declarat Dragoş Neamu, directorul executiv al RNMR.

Noaptea Muzeelor 2018 aduce în atenţia publicului un ingredient nou: o serie de 10 scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte neştiute şi nevăzute din culisele a 10 muzee din Bucureşti, membre ale RNMR.

Demersul a fost finanţat cu ajutorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi prin colaborarea cu Societatea Română de Televiziune.

Documentarele au fost realizate cu asistenţa specializată a unor experţi muzeali şi surprind aspecte neştiute sau nemărturisite ale muzeelor selectate: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Naţional de Geologie, Centrul expoziţional documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Naţional „George Enescu” şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.Noaptea Muzeelor

„Suntem onoraţi să facem parte din acest proiect şi să avem şansa de a transpune în imagini poveştile necunoscute a 10 muzee bucureştene. Cred cu tărie că instituţiile de cultură pot coagula comunităţile în jurul lor şi cred în puterea poveştilor istorisite în aceste 10 mini-documentare prin vocea Maiei Morgenstern. Evenimente ca Noaptea Muzeelor sunt esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi, milionul de oameni care ies în stradă pentru acest eveniment spune foarte multe despre potenţialul cultural al românilor”, a declarat Oana Drăgulinescu, managing partner Quartz Media Production, producătorul seriei de mini-documentare „Poveşti neştiute ale muzeelor”.

Fiecare muzeu are pregătit pentru publicul său un program diversificat, interesant, care aduce la un loc diferite arte şi experienţe senzoriale.

Mai mult decât atât, peste 30 de muzee din toată ţara vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicaţia Questo. Tururile, construite de către muzeografi, în colaborare cu arhitecţii de experienţe din echipa Questo, aduc un plus de interacţiune vizitatorilor şi vor fi disponibile de pe data de 19 mai.

„Vizitatorii vor găsi în aplicaţie diferite misiuni antrenante şi vor fi ghidaţi pas cu pas printre exponatele din muzee. Pe măsură ce rezolvă provocările din aplicaţie, află poveşti neştiute despre expoziţii sau oamenii care au legătură cu acestea.

Spre exemplu, vizitatorii pot descoperi ce legătură există între Palatul Culturii din Iaşi şi Suleiman Magnificul, iar la Cimitirul Bellu din Bucureşti pot afla despre faptele celor care au făcut posibilă Marea Unire. Aceste poveşti şi legende, şi alte câteva sute, pot fi descoperite în cele peste 30 de muzee participante prin tururile din aplicaţie. Mai mult, la Muzeul Antipa vizitatorii vor avea două tururi, dintre care primul poate fi parcurs chiar în timp ce aşteaptă să intre în muzeu”, a declarat Claudiu Petria, fondatorul Questo.

Programul complet şi lista complexelor muzeale participante la această ediţie sunt disponibile pe site-ul oficial
www.noapteamuzeelor.ro.

Foto: Noaptea Muzeelor – noapteamuzeelor.ro

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.